Antena Meniu Search
x

Ce măsuri vor fi luate împotriva AUR? Marcel Ciolacu, despre scandalul AUR de la Parlament şi viitorul guvern

Marcel Ciolacu a declarat joi că va insista pentru păstrarea lui Sorin Grindeanu în Guvern, nu neapărat pentru păstrarea portofoliului de la Ministerul Transporturilor. Preşedintele PSD a mai spus că liderii de grup vor veni cu anumite propuneri în Biroul Permanent după evenimentele de miercuri din Parlament în care a fost implicat AUR.

de Redactia Observator

la 11.05.2023, 11:49

Vor fi luate măsuri împotriva AUR? Marcel Ciolacu, despre scandalul AUR de la Parlament, rotativă şi viitorul guvern
Marcel Ciolacu - Inquam Photos / George Călin

Liderii grupurilor parlamentare vor prezenta în Biroul permanent propuneri cu privire la evenimentele de miercuri din Parlament în care a fost implicat AUR, a anunţat azi Marcel Ciolacu, care a adăugat că este "inacceptabil" ceea ce s-a întâmplat.

"Cred că o să se discute în interiorul Biroului permanent, am văzut că liderii de grup au început să îşi nuanţeze părerile şi sunt ferm convins că liderii de grup vor veni cu anumite propuneri în Biroul permanent. Haideţi să vedem cu ce vin liderii de grup", a afirmat Ciolacu, întrebat dacă vor fi luate măsuri împotriva AUR care a făcut miercuri scandal în Parlament şi în jurul Palatului Parlamentului.

În opinia sa, "oricum, este inacceptabil ce s-a întâmplat". "A fost o manipulare. Cu toţii ştim că toate cele spuse de către ei că ar fi prinse în acele legi, că se vând copii, toate au fost nişte minciuni şi românii se vor lămuri într-o perioadă scurtă de timp că nimeni nu ia niciun copil şi nu fură niciun copil. Au copiat ce făcea USR acum vreo 3 - 4 ani şi alte partide, în acel moment, aplaudau acest lucru. Asta înseamnă să laşi să se creeze precedent. (...) Ţin foarte mult la funcţionarea Camerei Deputaţilor şi a Parlamentului şi cred că este corect ca liderii de grup, fiindcă ei sunt interfaţa cu colegii mei deputaţi, să vină cu aceste propuneri", a subliniat Ciolacu.

Ciolacu va insista pentru păstrarea lui Sorin Grindeanu în viitorul Guvern

Pe acelaşi subiect

Liderul social-democrat a mai fost întrebat azi dacă va insista pentru ca PSD să păstreze portofoliul de la Ministerul Transporturilor şi după rotaţia premierilor, având în vedere că a spus deseori că ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ar trebui să aibă continuitate. "Nu. Voi insista să îl păstrez pe Sorin Grindeanu", a spus Ciolacu.

În ce priveşte prezenţa în viitorul Guvern a lui Mihai Tudose, Ciolacu a menţionat: "O să discutăm. Mihai Tudose, în primul rând, a fost prim-ministru al României, are capacitatea de a vedea economic şi administrativ întreg tabloul. Câteodată să intri într-un minister este şi o decizie personală şi iei în calcul anumite lucruri personale".

Ciolacu: Nu sunt adeptul unor guverne de tehnocraţi

Marcel Ciolacu a mai declarat că a căzut de acord cu premierul Nicolae Ciucă să încerce să creioneze viitorul Guvern în funcţie de persoane, nu de posturi, precizând că nu este adeptul unor cabinete de tehnocraţi, pentru că, probabil, aşa a fost crescut.

"Nu ştiu câte o să aveţi de învăţat de la mine, dar sigur eu o să am foarte mult de la dumneavoastră, în schimb pot să vin cu anumite garanţii. În primul rând, vă garantez că în continuare România o să aibă o stabilitate politică, cu tot ce vedem câteodată la televizor, toate nenorocirile care se întâmplă, avem şi noi, politicienii, limitele noastre şi cu adevărat până în 1 iunie o să existe o rotaţie de prim-miniştri, dar o să fie una lină şi una aşezată. Mai avem încă de închis anumite detalii şi negocieri. (...) Vă spun foarte sincer, am ajuns la o concluzie cu domnul prim-ministru Nicole Ciucă să încercăm să creionăm viitorul Guvern în funcţie de persoane, nu de posturi şi încercăm să aşezăm cât mai potrivit oamenii cei mai competenţi şi cu randamentul cel mai bun guvernamental. Nu sunt adeptul unor guverne de tehnocraţi, pentru că cred că aşa am fost crescut, dar sunt ferm convins că şi în interiorul politicienilor găsim oameni să facă faţă acestor provocări", a afirmat Ciolacu.

Liderul PSD a evidenţiat că întotdeauna când a existat o creştere economică mai mare, "confortabilă", statul s-a lărgit, dar a venit timpul să devină "mai suplu". El a adăugat că ceea ce nu s-a făcut timp de 30 de ani în ţara noastră a devenit "un avantaj economic", pentru că s-au pornit în ultima vreme şantiere mari în infrastructura majoră.

"Tot ce nu am reuşit în aceşti 30 de ani în infrastructura mare, în acest moment ne dă o plusvaloare economică. Este o lipsă a forţei de muncă pe plan european, de aceea cred că prin dialog cu dumneavoastră o să încercăm să căutăm şi cu salarizarea şi cu salariul minim, poate şi cu anumite deduceri din venit care pe urmă nu o să se regăsească în administraţia locală, astfel încât să impulsionăm un pic să dezvoltăm serviciile. (...) Trebuie schimbată un pic paradigma, o să ne propunem totuşi, dacă anul acesta avem 7% din PIB pe investiţii, să mergem în jur de 10% şi să încercăm să ridicăm ştacheta cât mai mult. Prioritatea numărul unu rămân fondurile europene, este exerciţiul financiar trecut, să vedem cum îl închidem, cred că o să îl închidem cu absorbţie de peste 90%, rămâne PNRR şi nu neapărat componenta financiară a PNRR cât componenta de reformă, pentru că e ultimul tren de a importa reformele din Europa şi de a le implementa în România", a menţionat Marcel Ciolacu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Ce măsuri vor fi luate împotriva AUR? Marcel Ciolacu, despre scandalul AUR de la Parlament şi viitorul guvern