Antena Meniu Search
x

Video Alimentul care a luat cu asalt restaurantele din România. Andrei a pus bazele unei afaceri de succes, după ce l-a descoperit: "Nu e o investiţie foarte mare"

Ciupercile câştigă tot mai mult teren în culturile românilor, dar şi în meniurile restaurantelor. Şi nu doar soiurile clasice, ci şi unele noi de origine asiatică. În timp ce unii le cresc în ciupercării, alţii le cultivă în balcon! 

de Redactia Observator

la 20.03.2024, 22:01

Vezi și

Bogate în proteine şi cu arome încântătoare, ciupercile asiatice cuceresc treptat gusturile tuturor.

Iulia Pop, reporter Observator: Românilor le plac ciupercile. Atât de mult încât noile busssinesuri sunt concentrate în jurul ciupercilor asiatice. Au aspect deosebit, un gust pe măsură şi vin cu un pachet bogat de nutrienți. Shimeji brune sau albe sau siitak sunt nelipsite din meniurile restaurantelor.

Ciupercile asiatice aduc la gust cu puiul şi vita 

Florin Halas, chef cu 10 ani de experienţă, a învăţat să le integreaze în preparate de top.

Pe acelaşi subiect

Ciupercile asiatice aduc la gust cu puiul şi vita şi sunt folosite cu succes şi în supe. Potenţialul ciupercilor asiatice l-a simțit un tânăr din Bistriţa care de patru ani a pus bazele unei ciupercării în propria casă.

Andrei Palatkas, proprietar ciupercărie: Nu ai nevoie de o investiţie foarte mare. Îţi trebuie doar multă răbdare, atenţie la detalii şi câteva pungi, să faci rost de miceliu.

Andrei Palatkas, proprietar ciupercărie: Cum îşi creşte lumea în geam roşii, ceapă sau ce îşi mai creşte în geam, poate la fel să-şi crească şi ciuperci. Şi soiul ăsta de ciuperci care e foarte bun, foarte scump, foarte sănătos.

România este şi exportatoare de ciuperci Shiitake

România este şi exportatoare de ciuperci Shiitake. Doar anul trecut au ieşit din ţara noastră 17 tone. Importurile au fost de doar 600 de kilograme.

Totuşi, pentru mulţi, gustul cunoscut rămâne cel mai bun. Ciupercile pleurotus sunt crescute în ciupercării specializate, alături de alte soiuri mai puţin cunoscute.

Claudiu Doboş, inginer agronom, proprietar ciupercărie: Ăsta este un soi din Italia, P80. Mai avem şi mai încolo şi un crios de la vecinii noştri unguri. Şi mai facem şi un phoenix, practic e un pleurotus pulmonarius. Producţie foarte mică, dar are apucături de hrib. Categoria de lux a ciupercăriei.

Producţia în România a explodat în 2020, când ţara noastră a exportat ciuperci în valoare de 3 milioane de euro. De trei ori mai mult decât în 2015. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Alimentul care a luat cu asalt restaurantele din România. Andrei a pus bazele unei afaceri de succes, după ce l-a descoperit: "Nu e o investiţie foarte mare"