Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alimentul pe care românii îl vând cu 600 lei kilogramul străinilor. Comenzi pe bandă din Franţa şi Austria

Hribii româneşti dau gust mâncărurilor italieneşti. Peste 90% din din producţia autohtonă de "funghi porcini", aşa cum mai sunt numiţi hribii, ajunge în ţări din vestul Europei. Străinii îi consideră delicatesă şi plătesc pentru un singur kilogram chiar şi peste 120 de euro.

de Redactia Observator

la 31.01.2024 , 17:44

În acest depozit din Cârlibaba, judeţul Suceava, producţia autohtonă de mânătărci este pregătită să ia drumul străinătăţii. Zeci de tone de hribi, culeşi din pădurile noastre, vor fi delicatese în farfuriile italienilor, francezilor sau austriecilor. 

90% din producţia de hribi ajunge peste graniţă

Gabriel Bujor - administrator centru de colectare: 90% din producţie pleacă către ţări cum ar fi Italia, Franţa, Germania, Austria, Elveţia, care au o bogată cultură culinară în procesarea acestui produs. În ţară, din păcate procentul e mic, dar în fiecare an observăm un consum din ce în ce mai mare al acestor produse. 

Vezi și

Angela Bertea - reporter Observator: Hribii pleacă din depozite în această perioadă fie congelaţi, fie uscaţi. Preţul acestor ciuperci variază în funcţie de sortiment şi calitate. 

Pe acelaşi subiect

Cât costă un kilogram de hribi

Gabriel Bujor - administrator centru de colectare: De la 25 de lei pe kilogram, poate ajunge undeva la 60 de lei pe kg, vorbim de ciupercile congelate, cele uscate pot ajunge la preţuri mult mai mari, pot ajunge şi până la 600 de lei kg. 

Pentru un singur kilogram de hribi uscaţi sunt folosite zece kilograme de ciuperci crude. Consumate sub orice formă, aduc o mulţime de beneficii organismului. 

Daniela Bălănucă, nutriţionist: Este o ciupercă bogată în carbohidraţi, proteine şi săracă în grăsimi şi calorii. Poate fi integrată cu uşurinţă într-o dietă vegetariană. Cele mai raportate efecte fiind cele oxidante, cele antitumorale, antibacteriene, antivirale, hepatoprotectoare şi de reglare a tranzitului intestial. 

Preparatul cel mai întâlnit la noi este mămăliga cu hribi şi smântână, însă ciupercile pot fi consumate şi alături de carne, orez sau paste. 

Anul acesta producţia a fost extrem de scăzută. Administratorii spun că au colectat mai puţin de 60 de tone, în comparaţie cu 300 de tone - producţia din anii trecuţi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Alimentul pe care românii îl vând cu 600 lei kilogramul străinilor. Comenzi pe bandă din Franţa şi Austria