Meniu
Search
x

Anchetă a ministrului Sănătăţii, după ce mai mulţi pacienţi au fost filmaţi ţinuţi în cuşti

Noi imagini şocante arată cum îşi umileşte statul pacienţii cu probleme psihice! Bolnavii internaţi la Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmaţiei sunt ţinuţi în cuşti sau legaţi de marginea patului. Ore în şir, nimeni nu îi supraveghează. Ministrul Sănătăţii cere anchete în lanţ.

De Redactia Observator la 04.09.2019, 21:39
Vezi și

Noi imagini şocante arată cum îşi umileşte statul pacienţii cu probleme psihice! Bolnavii internaţi la Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmaţiei sunt ţinuţi în cuşti sau legaţi de marginea patului. Ore în şir, nimeni nu îi supraveghează. Ministrul Sănătăţii cere anchete în lanţ.

Închişi în încăperi de nici doi metri pătraţi, cu pereţi transparenţi, stau înghesuiţi mai mulţi pacienţi cu tulburări psihice grave. Într-un alt salon, bolanvii sunt legaţi de pat. 

Imaginile înfiorătoare au fost surpinse în spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmaţiei, de reprezentanţii unui ONG care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi. 

Georgiana Pascu, manager de program Centrul de Resurse Juridice: Într-una dintre boxele acestea erau trei persoane, în alta erau două şi în celelalte era câte o persoană. Am mai găsit trei persoane legate 

Angajaţii centrului spun că îşi ţin pacienţii legaţi sau închişi, pentru că ar fi agresivi. 

Alina Coste Mădăraş, director DGASPC Maramureş: Trebuie să ţinem cont şi de specificul acestor beneficiari. În cadrul acestui centru sunt găzduiţi beneficiari cu grave probleme psihice 

Mugur Frățilă, psiholog Centrul de Resurse Juridice: Lipsa severă de personal este o cauză, iar, pe de altă parte, lipsa de personal specializat, care să ştie să dezamorseze situaţii de conflict, reprezintă, de fapt, cauza profundă care duce la astfel de măsuri extreme 

Măsuri complet interzise, conform legii sănătăţii mintale, mai ales că centrul este sub autoritatea Direcţiei de Asistenţă Socială Maramureş. 

Mai grav este că, pentru cei 200 de pacienţi internaţi, aici există un singur asistent social, care este în concediu maternal, şi un psiholog care, de asemenea, este liber în această perioadă. Practic, o asistentă şi trei infirmieri sunt singurii care îi îngrijesc pe bolnavi, susţine ONG-ul care a făcut dezvăluirile. 

Autorităţile locale au cerut relocarea de urgenţă a pacienţilor. 

Gabriel Zetea, presedinte Consiliul Judeţean Maramureș: O să avem mâine o şedinţă a Consiliului Judeţean în care conducerea Direcţiei va fi invitată. Sper să aibă explicaţiile necesare pentru că vom cere măsuri drastice 

Reprezentanţii ONG-ului spun că situaţia este dramatică şi la secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal din Sighetu Marmaţiei. Ministrul Sănătăţii cere anchete în ambele cazuri. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Voi vedea exact ce se întâmplă cu pacienţii de la acel centru, dar şi cu cei de pe secţia de psihiatrie. DSP este deja acolo şi verifică condiţiile în care erau tinuţi acei pacienţi

Statisticile privind condiţiile din centrele de psihiatrie sunt sumbre. Doar în Sighetul Marmatiei, anul trecut, au murit 53 de pacienţi. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Anchetă a ministrului Sănătăţii, după ce mai mulţi pacienţi au fost filmaţi ţinuţi în cuşti

Breaking News

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman

Trupele ucrainene au încercuit orașul Lîman