Antena Meniu Search
x

Video Andreea, prima femeie din România care devine director de penitenciar: "E un mediu cu provocări, am zis că mi se potrivește"

Avem o premieră în sistemul penitenciar din România. O femeie a câștigat pentru prima dată în istorie o funcție de conducere în cadrul unei unități de detenție. Este vorba despre Andreea Dobriţoiu, o tânără de 36 de ani, care este acum director adjunct al Penitenciarului din Baia Mare. La nivel european, tot mai multe femei ajung să își câștige un loc fruntaș în organigrama de conducere.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 20.12.2023, 17:42

Vezi și

"Ai nevoie de integritate profesională, de moralitate, ai nevoie de profesionalism, ai nevoie de respect şi de empatie", a declarat Andreea Dobrițoiu, director adjunct Penitenciarul Baia Mare. Iar Andreea le-a avut din plin și a ajuns astfel să scrie istorie în sistemul penitenciarelor din România. Încă din 2007, când a fost admisă la Academia de Poliţie, a ştiut clar de ce vrea să conducă o închisoare. "Este un mediu cu provocări, un mediu interesant, un mediu guvernat de reguli şi, fiind o persoană pragmatică, am zis că mi se potrivește", a declarat Andreea Dobrițoiu, director adjunct Penitenciarul Baia Mare.

Fostul director, acuzat de abuz sexual şi sentimental

Și aşa a ajuns la conducă penitenciarul din Baia Mare şi un sistem guvernat de regulă de bărbaţi. Este doar una dintre femeile care ajung, încet şi sigur, să conducă lumea. La nivel european, statisticile tot nu arată egalitate între sexe. Doar o treime din funcțiile de conducere sunt ocupate de femei, deşi sunt considerate lideri mai buni decât bărbaţii.

Andreea Dobriţoiu este hotârâtă să salveze reputaţia fostei conduceri din Penitenciarul din Baia Mare. Anul trecut, fostul director general a fost acuzat de către o angajată de abuz sexual și emoțional. Horia Chiș a fost atunci demis și trimis în judecată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Andreea, prima femeie din România care devine director de penitenciar: "E un mediu cu provocări, am zis că mi se potrivește"