Antena Meniu Search
x

Andrei Baciu, despre certificatul digital european: "Trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice"

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a explicat care este rolul certificatului digital european privind Covid.

de Monica Palade

la 03.06.2021, 12:06

Andrei Baciu, despre certificatul digital european: "Trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice" - Hepta/Mediafax/Andreea_Alexandru

„Se lucrează la acest subiect de bine de două luni cu mai multe instituții. Colegii de la STS au făcut un test săptămâna trecută, lucrurile au mers foarte bine. Tehnic, suntem în grafic.

Acest certificat ne va ajuta la nivel european să avem o abordare uniformă. A venit vara, situația epidemiologică s-a îmbunătățit, așa că s-au putut ridica din restricții și s-a intensificat turismul, care vine la pachet o creștere a mobilității. Ca să avem o abordare uniformă la nivel european, că acum fiecare stat emite un certificat, sunt multe laboratoare care emit diverse certificate de testare, s-a creat acest certificat european digital.

Va facilita călătoriile între state

Acesta va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul pe care-l petrecem în punctele vamale. Trebuie să ne asigurăm că toate certificatele și dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Acest lucru va fi garantat prin acest certificat digital. Modelul a fost prezentat de Comisia Europeană. Cel mai important element e dat de codul QR, e elementul care va garanta veridicitatea certificatului.

Suntem în grafic cu toate acțiunile. El e planificat a fi lansat pe 1 iulie la nivel european. Vom avea o platformă unde ne vom crea un cont și pe baza lui vom primi e mail un link de unde putem descărca certificatul. El se referă la vaccinare, faptul că suntem vaccinați, se poate referi la recuperare, că am trecut prin boală, și aici lucru e certificat de prezența unui test PCR pozitiv în trecutul nu foarte îndepărtat, sau absența infectării dată de un test PCR negativ.

Prezentăm certificatul la punctul de trecere vamal, fie pe hârtie, fie pe telefon, sub orice format. Sunt mai multe funcțiuni tehnice desenate de colegii de la STS, în legătură cu experții la nivel european. Toate aceste date nu sunt trasmise, ci rămân în sistem și se folosește această cheie digitală care certifică faptul că numele e autentic, certificatul e valid”, a explicat Baciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Andrei Baciu, despre certificatul digital european: "Trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice"