Angajaţii care au copii mici ar putea lucra de acasă 4 zile pe lună. Condiţiile în care părinţii pot beneficia de programul flexibil
Un nou proiect de lege, care vine în ajutorul părinţilor, a fost adoptat în completarea Codului Muncii. Salariaţii care au copii în îngrijire cu vârsta de până la 8 ani pot beneficia de un program mai flexibil de muncă. Atfel, în patru zile pe lună părinţii vor putea munci de acasă, în locurile care permit acest lucru.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 53/2003 cu un nou articol, în sensul ca, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, să poată beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii, relatează news.ro
„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, arată proiectul de lege adoptat de către deputaţi.
Zilele de muncă de acasă nu vor putea fi luate concomitent de ambii părinţi
Conform sursei citate, „în situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sunt salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”.
”Este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, a spus Alina Gorghiu, precizând că la bază proiectul are o directivă care trebuia să fie transpusă încă din luna august anul trecut, de către Ministerul Muncii, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a explicat preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu, una dintre iniţiatorele proiectului de lege, în plenul Senatului din 23 mai, la adoptarea propunerii de lege.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, şi astfel legea merge la promulgare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰