Antena Meniu Search
x

Video Animaţie grafică: Cum s-a petrecut tragedia de la unitatea mobilă de la Victor Babeş

Tragedie la Spitalul "Victor Babeş". Trei femei au murit, după ce s-a oprit oxigenul în tirul de Terapie Intensivă din curtea spitalului.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 13.04.2021, 19:24

Vezi și

Totul a pornit de la o avarie la instalaţia de oxigen. Alţi cinci pacienţi au supravieţuit şi au fost transferaţi la alte spitale din Capitală. Defecţiune tehnică sau eroare umană - asta va stabili ancheta. Cert este că au fost ore întregi de lipsă de coordonare în care cei aflaţi la Putere n-au ştiut unii de alţii. Şi nici nu au comunicat nimic. Culmea, deşi au murit trei oameni, nimeni nu a anunţat Poliţia. 

Opt pacienţi în stare gravă erau internaţi, luni, în tirul de Terapie Intensivă din curtea spitalului Victor Babeş. Trei dintre ei respirau exclusiv cu ajutorul aparatelor. Oxigenul care îi ţinea în viaţă venea de la instalaţia de oxigen din curte. De acolo, au fost trase două ţevi: prima alimenta spitalul cu oxigen, a doua - tirul de ATI. Fiecare ţeavă are un robinet propriu din care se reglează presiunea oxigenului, care nu poate depăşi 5,8 bari. 

Raed Arafat, şeful DSU: "În jurul orelor 16:25 ora României, s-ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari". 

 Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: "Toate ventilatoarele s-au oprit dintr-o dată". 

Pe acelaşi subiect

Moment în care aparatele au dat alarma. Prea multă presiune. 

Raed Arafat, şeful DSU: "S-a folosit ventilarea manuală în momentul în care a fost oprită această instalaţie?

Cu siguranţă, asta înseamnă ventilaţie pe balon".

Medic de gardă în momentul incidentului

Cele trei paciente dependente de ventilator au intrat în stop cardiorespirator. Potrivit spitalului, s-a început resuscitarea imediat. 

Spitalul susţine ca în momentul defecţiunii, în tir se afla medicul de gardă. Conform procedurii ar mai fi trebuit să fie cel puţin încă două asistente şi un infirmier. 

Cât a trecut din momentul în care s-au oprit ventilatoarele până la decesul celor trei femei, conducerea spitalului nu vrea să spună. 

Raed Arafat, şeful DSU: "Ora exactă de pronunţare a decesului nu o am. 

Atât m-a sunat, nepoata mea şi mi-a zis mama a murit în tir fără aer. Nu e posibil aşa ceva". 

Potrivit surselor Observator, primele nereguli la instalaţia de oxigen au apărut în jurul orei 15.30. 

Culmea, un tehnician de la firma care se ocupă cu mentenanţa ventilatoarele se afla în curtea spitalului. Venise să înlocuiască un ventilator.  Când s-au declanşat alarmele, a refuzat să intre în TIR de frica infectării.

Raed Arafat, şeful DSU: "El i-a asistat din exterior. Dar asta nu este la fel ca dacă intri şi vezi care este problema şi o rezolvi".

Două apeluri la 112 după o oră

O oră mai târziu abia, un medic sună la 112. Zece minute mai târziu, sună din nou. De ambele dăţi, medicul a cerut legătura direct cu şeful dispeceratului București-Ilfov. Apelurile nu au ajuns la Poliţie. 

Sunt ore bune în care nimeni nu a ştiut de tragedie. Deşi incidentul a avut loc în jurul orei 16, primele informaţii oficiale vin abia după cinci ore. Într-un comunicat de 5 rânduri, Ministerul Sănătăţii anunţă decesul celor trei pacienţi şi pasează responsabilitatea în curtea DSU şi a Primăriei Capitalei. Apoi....tăcere. Până la ora 23.00, când Florin Cîţu iese să îl tragă public de urechi pe Vlad Voiculescu. 

Cîţu: "Am văzut că administratorii sau reprezentanții statului fug în aceste momente, fug de comunicare. De aceea, l-am adus în această seară lângă mine pe domnul Arafat să explice exact ce s-a întâmplat". 

Însă tocmai ce s-a întâmplat exact nu se ştie. Au fost ore de lipsă de coordonare crasă. Şi alte ore de la momentul primelor defecţiuni până când spitalul l-a anunţat la Raed Arafat. 

Raed Arafat, şeful DSU: "Personal am aflat după orele 17:00". 

Cineva, nu se ştie cine, l-a anunţat şi pe ministrul Sănătăţii. Iar comunicarea la nivel oficial s-a făcut în paralel. 

Raed Arafat, şeful DSU: "Aici s-a întâmplat să mă sune el înainte să-l sun eu. Nu am avut timp să sun şi am fost sunat, nu înseamnă că nu l-am informat, înseamnă că s-a întâmplat să mă sune înainte să-l sun". 

Vlad Voiculescu a postat aseară pe Facebook că a aflat în jurul orei 18.30. Culmea, consiliera îl contrazice. 

Bâlbâială la Ministerul Sănătăţii

Andreea Moldovan: "Dânsul a fost acolo de la ora 5. A fost primul printre cei de acolo". 

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: "După ora 18 a fost problema de la Victor Babeş. 18.30-19.00 am ajuns la spital".

Premierul a fost printre ultimii care au aflat de tragedie de la Raed Arafat şi ministrul de Interne. 

N-au vorbit nici între ei, dar nici cu Poliţia. 

Raed Arafat, şeful DSU: La ce oră a fost anunțată poliția?

Nu știu ora exactă, dar chiar personal am vorbit cu adjunctul șefului poliției Capitalei, cu domnul Gavriș. Ştia deja de subiect când l-am sunat. 

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Am întrebat acolo dacă poliţia a fost anunţată.

Nu a fost. 

Marian Mihoci, şef Omoruri: "M-am sesizat din oficiu.... nu a existat niciun apel la 112".

Primii criminalişti au intrat în tirul de ATI aseară, la ora 20.00. În acel moment, toată aparatura funcţiona fără probleme.  Tirul a fost sigilat. Pacienţii decedaţi au fost transportaţi la Institutul de Medicină Legală. Rezultatul necropsiei, potrivit surselor Observator, arată că cele trei femei au murit din cauza insuficienţei respiratorii acute. 

Raed Arafat, şeful DSU: "Oamenii care au decedat în această seară vor fi trecuți în acte ca oameni care au murit de COVID? Deci ei erau pacienți COVID. Normal că aici vorbim de un deces care este... nu poţi să îl corelezi direct că a fost din cauza COVID, pentru că a apărut acest accident tehnic". 

Rudă victimă: "Să le fie ruşine!"

De aseară şi până în acest moment au fost audiate cadre medicale şi tehnicieni, în total 15 persoane, printre care şi tehnicianul firmei de mentenanţă şi managerul de spital. 

Ne puteţi spune şi nouă cine a mărit presiunea de oxigen? 

Se respecta protocolul? 

Compania care a furnizat ventilatoarele susţine că aparatele nu au avut nicio problemă tehnică. 

Dacă a fost o defecţiune sau o eroare umană vom afla de la calculatorul din TIR, care înregistrează toate datele. 

Dr. Florin Roșu, medic ATI: Presiunea se reglează după cum vedeți, sunt manometre, se reglează o data din statie și încă o data la intrarea Unitatea Mobila. 

Cine face asta? Cine poate regla?

1Inginerii din cadrul spitalului și cei de la firma are sunt furnizorii de oxigen.

Potrivit surselor Observator, TIR-ul funcţiona cu toate avizele, dar fără ca personalul din spital să aibă instructajele făcute. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Animaţie grafică: Cum s-a petrecut tragedia de la unitatea mobilă de la Victor Babeş