Video ANIMAŢIE. Schioarea care a scăpat ca prin minune după ce a pornit o avalanșă, în Munţii Rodnei. "A reuşit să iasă din zăpadă!"
Accident grav în Munţii Rodnei din Maramureş. O schioare a fost înghiţită de zăpadă, după ce a provocat o avalanșă. Din fericire, a reuşit să iasă singură la suprafaţă. Salvamontiştii îi sfătuiesc pe cei care vor să se mai bucure de zăpadă în miez de primăvară să verifice cum va fi vremea şi să fie echipaţi cu rucsac de avalanşă, care le poate salva viaţa.
Schioarea a urcat pe Vârful Gârgalău din Munţii Rodnei, la 2.150 de metri altitudine. Este unul dintre cele mai provocatoare trasee pentru cei care practică schiul în afara pârtiilor. Femeia a fost filmată de un martor în timpul coborârii periculoase. În scurt timp, în spatele ei s-a pornit avalanşa care a ajuns-o rapid din urmă şi a târât-o zeci de metri. Timp de câteva secunde ce par nesfârşite, e acoperită total de zăpadă. Apoi, miraculos, iese la liman.
Schioare înghiţită de zăpadă, după ce a pornit o avalanșă
"A reuşit să iasă din zăpadă, a făcut semne că e în regulă şi n-a mai intervenit apelul de urgenţă. Cel care filma era pregătit să sune la 112, să solicite intervenţia echipelor se salvare", a declarat Dan Benga, şef Salvamont Maramureş.
Incidentul se putea transforma într-o tragedie: în zona respectivă, meteorologii au emis alertă de avalanşă - risc 2 din 5. Primăvara, practicarea schiului de tură, adică în zpone nemarcate, este extrem de periculoasă.
- Schioare înghiţită de zăpadă, după ce chiar ea pornit o avalanșă în Munţii Rodnei. A fost târâtă...
- Trei schiori au murit îngropaţi de vii sub zăpadă, după o avalanşă puternică într-una dintre cele mai...
- Turist olandez, mort în Munţii Ţarcului, după ce a fost surprins de avalanşă. Practica heliski cu doi...
La un pas de tragedie în Munţii Rodnei
"Schiul de tură presupune să urci pe propriile tale schiuri, apoi să cobori pe zăpadă neamenajată, în afara pistei", spune Sebastian Butcovan, schior de tură. Cei care mai vor să se bucure de zăpadă şi în aprilie sunt sfătuiţi să se informeze cu privire la starea vremii.
"Săptămâna viitoare vor urma nişte ploi. Atunci stratul de zăpadă proaspăt depus se va stabiliza şi poate să se practice, având în vedere că zăpada e destul de mare. Să nu pornească în necunoştinţă de cauză, că odată o avalanşă provocată poate să ducă la pierderi de vieţi omeneşti", recomandă Dan Benga, şef Salvamont Maramureş.
Avalanşele au loc în momentul în care schiorii deranjează un strat de zăpadă proaspăt, depus peste cel vechi, care o ia la vale necontrolat. Victimele prinse sub cascada de nămeţi mor sufocate. Şanse de supravieţuire, însă, există dacă schiorii sunt echipaţi cu ghiozdane cu airbaguri, care se pot activa manual prin maneta de pe bretea.
La începutul anului, un turist olandez de 44 de ani şi-a pierdut viaţa în Munţii Ţarcu din Carpaţii Meridionali. A fost surprins de o avalanşă în timp ce practica heliski - un sport de extrem în care se schiază pe creste după ce eşti lăsat pe munte de un elicopter.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰