Video ANIMAŢIE. Un fotograf a filmat un fenomen optic rar în Munţii Apuseni. Ce este efectul Gloria
Spectacol memorabil pe cer. Cometa secolului s-a lăsat admirată şi din România cu instrumente speciale. Bonus, un fenomen optic impresionant s-a arătat turiştilor din Apuseni - un curcubeu străveziu proiectat pe o pânză de nori.
Uimit şi încântat de fenomenul optic care nu se arată prea des, un fotograf care urcase pe Vârful Bihor a postat filmarea pe Facebook.
Ce este efectul Gloria
Efectul Gloria, rar întâlnit în Munţii Apuseni, apare pe creste când razele soarelui trec prin nori de ceaţă sau care au densitate mare de particule de apă ori de gheaţă.
Noaptea a fost rândul unei comete să impresioneze! Revenită în apropierea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, urmează o orbită care ar trebui să o apropie din nou de Pământ peste 80.000 de ani.
"În data de 12 octombrie s-a găsit la distanţa minimă faţă de Pământ: de aproximativ 70 milioane de kilometri. Începând cu ora 19, dacă cerul este senin, putem observa această cometă chiar şi vizual. Dacă avem un binoclu este şi mai bine, o putem vedea şi prin binoclu. Şi cel mai spectaculos o putem vedea dacă fotografiem această cometă", spune Ovidiu Tercu - coordonatorul Observatorului Astronomic.
Până când va fi vizibilă cometa pe cer
Florin Gîlcanu, un vânător de comete din Galaţi, a reuşit câteva fotografii de colecţie, în care se vedea coama corpului ceresc - o dâră lungă de praf, rezultată după topirea gheţii din nucleul lor.
"Cam două ore am stat. Ea se vede cel mai bine adică după apus începe să se vadă din ce în ce mai bine. Pe măsură ce se întunecă se vede din ce în ce mai mult, se vede mai bine", spune Florin Gîlcanu, fotograf.
"Acum se îndepărtează, cu fiecare zi e mai departe de noi, devine mai puţin strălucitoare. Cine vrea să o vadă, trebuie să se uite la ea în următoarele zile sau maximum două săptămâni. Dacă nu, cu un binoclu, bineînţeles, pentru că ea rămâne pe cer în continuare multe luni de acum încolo. Dar e mai puţin strălucitoare", spune Adrian Şonka - astronom.
Astronomii vor să profite de ocazie şi să afle mai multe despre cometa care s-ar fi născut în aşa-numitul Nor Oort, un ansamblu ipotetic de planete pitice şi corpuri cereşti de la marginea Sistemului Solar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰