Antena Meniu Search
x

Video Anunțul Poliției Române, după atacul în care jurnaliști și activiști de mediu au fost snopiți în bătaie de mafia lemnului, la Suceava

Comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al instituției, a prezentat o serie de statistici și măsuri luate după evenimentul de la Suceava, acolo unde jurnalişti şi un activist de mediu au fost aproape ucişi în bătaie de mafia pădurilor.

de Redactia Observator

la 17.09.2021, 16:34

bărbat bătut de mafia lemnului, la Suceava
Anunțul Poliției Române, după atacul în care jurnaliști și activiști de mediu au fost snopiți în bătaie de mafia lemnului, la Suceava - newsbucovina.ro / Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta (arhivă)
  • Poliția Română a depistat deja 11 persoane în urma atacului de la Suceava

Principalele declarații ale comisarului-șef de poliție Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române:

Tema declarației de presă de astăzi o reprezintă, pe de o parte, activitățile desfășurate de Poliția Română, în primele 8 luni ale acestui an, pentru combaterea ilegalităților din domeniul silvic, atât la nivel național, cât și în județul Suceava, iar, pe de altă parte, evenimentul de ieri, din Suceava.

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii, alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au executat peste 27.000 de controale în domeniul silvic, fiind verificate 6.000 de obiective, precum și peste 45.000 de vehicule.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Aceste acțiuni au avut ca rezultat aplicarea a peste 5.500 de sancțiuni contravenționale în domeniul silvic, în valoare totală de aproape 9 milioane de lei, precum și constatarea a aproape 6.500 de infracțiuni la regimul silvic, cu 63% mai multe față de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, colegii noștri au confiscat peste 30.000 de metri cubi de material lemnos, precum și peste 330 de bunuri și valori (cu 41% mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut).

Un ajutor important am avut din partea cetățenilor, Poliția Română primind, prin sistemul 112, 914 apeluri de urgență, cu 189% mai multe față de anul trecut, 147 dintre acestea fiind  confirmate ca fiind ilegale.

În continuare, o să mă refer la situația din județul Suceava:

În primele 8 luni ale acestui an, structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au acționat, alături de celelalte structuri și instituții cu atribuții în domeniu, în județul Suceava, pe linia combaterii ilegalităților din domeniul silvic, fiind efectuate 1.215 controale

Polițiștii, alături de jandarmi, polițiști de frontieră, reprezentanți ai gărzii forestiere, ocoalelor silvice și Regiei Naționale a Pădurilor au verificat 2.843 de obiective, dintre care 2.707 mijloace de transport, 28 de exploatări forestiere, 19 instalații de debitat lemn, 25 de depozite de material lemnos, 8 târguri, piețe, oboare, 2 ocoale silvice, precum și 54 de alte obiective.

În urma acestor activități, au fost înregistrate 187 de dosare penale pentru săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic).

Polițiștii din Suceava au aplicat 278 de sancțiuni contravenționale, prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 635.900 de lei.

Au fost confiscați 2.541 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1 milion de lei.

Tot în județul Suceava, polițiștii Direcției de Ordine Publică – Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul I.G.P.R. au efectuat 2 acțiuni operative, privind respectarea prevederilor legale din domeniul silvic de către administratorii fondului forestier național și agenți economici cu obiect de activitate în domeniul exploatării fondului forestier, precum și în domeniul depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos. 

În cadrul acestor acțiuni, au fost verificați 27 de agenți economici, cu obiect de activitate în domeniul exploatării forestiere și al depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos și au fost constatate 2 infracțiuni, fiind întocmite acte procedurale de sesizare din oficiu, sub aspectul existenței infracțiunilor de fals intelectual și evaziune fiscală.

De asemenea, tot în cadrul acestor 2 acțiuni, organizate de la nivel central, au fost aplicate 61 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 269.000 de lei, la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice și au fost confiscați 3.778 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1 milion 100 de mii de lei.

În ceea ce privește evenimentul de ieri, din județul Suceava, suplimentar față de informațiile transmise deja de la nivelul I.P.J. Suceava, precizez următoarele aspecte:

- Cu toate că persoanele vătămate au oferit informații vagi cu privire la agresori, polițiștii, prin activități specifice, au identificat și depistat deja 11 persoane, implicate în eveniment, pe care le-au condus la sediul Poliției, în vederea audierii și stabiliri participației fiecăreia dintre acestea.

 - De asemenea, în lipsa plângerilor prealabile, în cursul zilei de ieri, polițiștii s-au sesizat, din oficiu, și au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere, relaționând în acest sens și cu unitatea de parchet competentă.

 - Reamintesc pe această cale faptul că, pentru punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea măsurilor legale, în cazul celor două infracțiuni, era necesar ca persoanele vătămate să depună plângere prealabilă, conform Codului de Procedură Penală.

- În acest sens, cu persoanele vătămate, s-a relaționat permanent și, având în vedere că au venit în București, au fost îndrumate să se prezinte la sediul IGPR- Direcția de Investigații Criminale, din Șoseaua Ștefan cel Mare, pentru a depune plângere prealabilă, necesară, așa cum am precizat anterior, pentru punerea în mișcare a acțiunii penale.

Fac precizarea că cele 3 persoane vătămate s-au prezentat la sediul Direcției de Investigații Criminale, astăzi, în jurul orei 14.00.

În acest caz, în continuare, sunt desfășurate activități procesual-penale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

Vă asigur că Poliția Română tratează cu maximă atenție acest eveniment, urmând a fi luate toate măsurile legale.

Tot pe această cale, mulțumim tuturor persoanelor care se implică în activități de protejare a mediului, fiind astfel partenerii instituțiilor cu atribuții în domeniu, pentru combaterea delictelor din domeniul silvic.

Combaterea acestui flagel reprezintă o prioritate a Poliției Române, a celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și a celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Filmul atacului de la Suceava

Jurnalişti şi un activist de mediu, aproape ucişi în bătaie de mafia pădurilor. Incidentul care ale căror victime au fost regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, activistul de mediu Tiberiu Boșutar şi realizatorul Radu Constantin Mocanu, s-a întâmplat în judeţul Suceava. Aceştia filmau un material despre tăierile ilegale de păduri când au fost atacaţi de persoane înarmate cu bâte şi topoare. Din cauza loviturilor primite, doi dintre ei şi-au pierdut cunoştinţa în drum spre spital.

Tiberiu Boșutar: Au venit zeci, aproape toți aveau topoare și răngi.

Mihai Dragolea: Au zis atât: oprește camera că vă omor. Și după aceea au intrat direct peste noi.

Tiberiu Boșutar: Îmi cunosc familia, știu unde stau. Eu nu mă tem pentru viața mea, dar în momentul de față mă tem pentru ai mei. Mi-au spus că dacă scot o vorbă, vin peste mine.

Este coșmarul pe care jurnalistul Mihai Dragolea, activistul Tiberiu Boșutar și realizatorul Radu Constantin Mocanu l-au trăit într-o pădure din Suceava. Filmau un documentar internațional despre tăierile ilegale de pădure din România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Anunțul Poliției Române, după atacul în care jurnaliști și activiști de mediu au fost snopiți în bătaie de mafia lemnului, la Suceava