Antena Meniu Search
x

Video Aproape 1.000 de urşi ar putea fi ucişi, după ce tot mai mulţi fac prăpăd în gospodăriile oamenilor, le fură mâncarea şi le omoară animalele

Urşii au coborât la câmpie si atacurile sunt tot mai frecvente. Fostul ministru al mediului este convins că singura soluţie de rezolvare a problemei este uciderea lor. A pregătit un proiect de lege care prevede împuşcarea a 1.000 de urşi în România. Activiştii de mediu cred că ar fi un dezastru mai ales că în ţară nu ar trăi 8.000 de urşi cum se estimează ci mult mai puţin. 

de Redactia Observator

la 02.10.2023, 20:16

Vezi și

Localnic: A intrat ursul peste mine.

Localnic: Mi se pare că are pretenţii cam mari. Brânza, laptele nu îi plac. Ouăle nu. În schimb a fugit cu o sacoşă cu pâine.

Localnicii, agasaţi de urşi

Bărbatul din Baia de Fier, Gorj, nu mai văzuse urşi în localitate de 4 decenii. Pe atunci animalele veneau să mănânce fructe din livezi. Acum, omul s-a trezit cu ursul în bucătărie. O vecină a rămas fără animale.

Pe acelaşi subiect

Localnică: Am auzit ulucile: poc, poc! Pe drum a sărit, s-a repezit în capre. Una pe care a prins-o, a strangulat-o de gât.

Programul de relocare ar fi adus urşii în această zonă

Autorităţile încearcă să-i protejeze pe oameni prin mesaje Ro-Alert. Primarul dă vina pe programul de relocare.

Dumitru Turbăceanu, primar Baia de Fier: Suntem în noaptea minţii! Adică relocăm urşi de la Sinaia şi de la Buşteni, din zonă turistică în altă zonă turistică. Baia de Fier, Polovragi, Novaci, Rânca.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Patru ursoaice şi trei urşi au fost relocaţi, anul trecut, în comuna vecină. Sătenii de aici se plâng de câteva luni de atacurile animalelor sălbatice. Dar în ultimele săptămâni spun că văd aproape zilnic urşii pe uliţe.

Această femeie a rămas fără niciun strugure în vie, după vizita ursului

Localnică: Consider că ar trebui cumva luată o măsură de îndepărtare a lui. Exclus să fie, Doamne fereşte, omorât.

Proiectul de lege pregătit 

Însă tocmai acest lucru se pregăteşte în Senat. Proiectul de lege va fi înaintat săptămâna aceasta de fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

Tanczos Barna, senator UDMR: Cotele fixe pe care le propunem constau în cota de prevenţie de 426 de exemplare de urs brun care se pot recolta prin vânătoare, atât pentru anul 2024, cât şi pentru anul 2025.

Însă activiştii de mediu spun că tocmai vânătorii au împins urşii în oraş.

Activiştii de mediu, împotriva proiectului

Gabriel Păun, Agent Green: Ursul, fiind practic sedus cu porumbul la marginea pădurii şi abandonat n-a făcut altceva decât să-şi folosească excepţionalul nas să vină către sursa de porumb, adică culturile de porumb.

Un studiu comandat de Ministerul Mediului, în primăvară, arată că în România trăiesc peste 8.000 de urşi. Dar activiştii nu cred în aceste estimări. Un nou studiu, bazat pe recoltarea de probe ADN din pădure, a identificat până acum 3.000 de exemplare. Autorii cercetării spun că numărul s-ar putea cel mult dubla la finalizarea studiului.

Gabriel Păun, Agent Green: Este, oricum, mult mai puţin decât se credea şi se vehicula în spaţiul public până acum, pe speculaţii. Cert este că urşii par a fi peste tot. Nu este neobişnuit să vezi şi câte 15 exemplare doar într-o singură plimbare pe Transfăgărăşan. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Aproape 1.000 de urşi ar putea fi ucişi, după ce tot mai mulţi fac prăpăd în gospodăriile oamenilor, le fură mâncarea şi le omoară animalele