Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Arhiepiscopul Casian a spălat și sărutat picioarele a 12 copii. Ce simbolizează ritualul din Joia Mare

Suntem într-o perioadă plină de obiceiuri şi semnificaţii religioase. La Catedrala din Galati s-a desfăşurat astăzi unul dintre cele mai impresionante ritualuri din Săptămâna Mare: spălarea picioarelor. Arhiepiscopul Casian a primit 12 copii cărora le-a spălat și le-a sărutat picioarele, exact cum a facut Mântuitorul Iisus Hristos cu apostolii săi, în Joia Mare.

de Adrian Obreja

la 13.04.2023 , 15:00

Ritualul spălării picioarelor are o semnificație deosebită în Joia Mare din Săptămâna Patimilor.

Copiii au primit în dar încălțăminte, dulciuri și rechizite

Astfel, precum Iisus a spălat picioarele celor 12 apostoli, Arhiepiscopul Dunării de Jos a îngenuncheat, astăzi, în fața a 12 copii și le-a spălat picioarele.

Vezi și

Un ritual care simbolizează smerenia, este un semn de respect și recunoștință față de cei din jur și are rolul de a curăța sufletul de păcate, soun preoții Bisericii Ortodoxe Române. Cei 12 copii ale căror picioare au fost spălate, astăzi, provin din mai multe comune din județul Galați, din familii monoparentale sau cu mulți frați, deci cu o situație financiară precară.

Pe acelaşi subiect

La finalul slubei și al ritualului, copiii au primit în dar încălțăminte, dulciuri și rechizite. 

În Joia Mare este interzis să se consume urzici și oțet

Tot astăzi, tradiția spune că este interzis să se consume urzici și oțet, pentru că Iisus a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet în momentul înainte să fie răstignit.

Drept urmare, aceste alimente este indicat să nu fie consumate astăzi, în Joia Mare.

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle de Paşte

Joia Mare este cunoscută mai ales, în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroşesc ouăle; pentru că se spune că ouăle înroşite sau împistrite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfinţite şi îngropate la moşie o feresc de piatră. Ouăle se spală cu detergent, se clătesc, se lasă la uscat, apoi se fierb în vopsea. Mai demult, ouăle se vopseau cu coji de ceapă, cu sunătoare (pojarniţa), cu coajă de crin roşu sau cu flori de tei; luciul li se dădea ştergându-le, după ce s-au fiert, cu slănină sau cu untura.

Culoarea roşie care se foloseşte la vopsitul ouălor simbolizează sângele Mântuitorului. Tradiţia spune că Maica Domnului s-a dus la crucea pe care era răstignit Iisus şi a pus la picioarele sale un coş cu ouă. De atunci, în amintirea jerfei Sale, ouăle de Paşte se vopsesc în roşu.

În Joia Mare, oamenii fac focuri pe morminte

Potrivit tradiţiei, în Joia Mare se fac focuri mari pe morminte şi în gospodării, pentru pomenirea celor decedaţi şi pentru alungarea spiritelor rele. Ritualul se păstrează cu sfinţenie în câteva sate din Dolj şi Satu Mare. Înainte de răsărit, sătenii aprind focurile din Joia Mare, pentru a-i cinsti pe cei care au trecut în nefiinţă. Oamenii adună vreascuri uscate şi le dau foc chiar în faţa caselor, pentru a-şi comemora apropiaţii trecuţi în nefiinţă. Ritualul continuă apoi la cimitir, unde femeile din sat aprind focuri şi pe mormintele celor dragi. Ritualul se păstrează şi în satele din Ţara Oaşului. Şi aici, în Joia Mare, sătenii aprind focuri pentru alungarea spiritelor rele. 

În Joia Mare se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. 

Adrian Obreja Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Evenimente » Arhiepiscopul Casian a spălat și sărutat picioarele a 12 copii. Ce simbolizează ritualul din Joia Mare