Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii în Joia Mare. Cum vopsim ouăle cu ingrediente naturale

În Joia Mare se prepară mâncărurile care vor fi puse pe masa de Paşte şi se vopsesc ouăle. Iar în timp ce unele gospodine folosesc vopsea din comerţ, altele apelează la coloranţi naturali, obţinuţi din ingrediente pe care oricine le are în cămară. Şi nu numai gospodinele! Şi bucătarii apelează la astfel de metode sănătoase.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 21.04.2022, 18:37

Vezi și

În Joia Mare, principala preocupare în casele credincioșilor creștini ortodocși este încondeierea sau vopsirea ouălor. Iar cei care vor să respecte tradiția până la capăt nu apelează la coloranții din comerț, ci se folosesc de ce primesc de la natură.

Florin Vechiu, bucătar: Dacă se vrea o vopsire ecologică şi naturală putem alege toate culorile vii pe care le avem: din spanac verde, din salată, din sfeclă, din coji de ceapă.

O să facem astăzi din sfeclă roşie, coji de ceapă, un galben, şi o să mai adăugăm pentru nuanţă un pic de curcuma. (...) Avem sfecla la fiert curăţată, dată prin răzătoare şi lăsată peste noapte la scurs. Rezultă o zeamă foarte densă. Se adaugă oţet şi ouăle. (...) Pentru o culoare care să se fixeze bine, în apa colorată se adaugă şi puţin ulei, spune bucătarul. 

Florin Vechiu, bucătar: Vom adăuga acum un praf de curcuma.

Pe acelaşi subiect

Reporter: Faceţi ouă galbene şi roşii în mod natural.

Florin Vechiu, bucătar: Ouă galbene şi roşii natural.

Care sunt cele mai bune ouă pentru vospit 

Cele mai bune ouă pentru vopsit sunt cele albe, de ţară. Pe coaja deschisă la culoare vopseaua prinde mai bine.

Potrivit tradiţiei, în Joia Mare nu doar că trebuie să încondeiem ouăle pentru Paşte, ci trebuie să pregătim toate bucatele pe care le vom pune atunci pe masă pentru că tradiţia spune că în Vinerea Mare este păcat să gătim, să înroşim ouă sau să punem ceva la copt.

Florin Vechiu, bucătar: Astăzi e joia mare și se prepară totul. (...) Cuptoarele sunt deschise la foc continuu.

Ce semnificaţie are culoarea oului roşu de Paşte 

Culoarea roşie care se foloseşte la vopsitul ouălor simbolizează sângele Mântuitorului. Tradiţia spune că Maica Domnului s-a dus la crucea pe care era răstignit Iisus şi a pus la picioarele sale un coş cu ouă. De atunci, în amintirea jerfei Sale, ouăle de Paşte se vopsesc în roşu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii în Joia Mare. Cum vopsim ouăle cu ingrediente naturale