Antena Meniu Search
x

Video Armata cheamă rezerviştii din 6 judeţe la exerciţii militare. Ce amenzi riscă cei care refuză să se prezinte

Armata Română cheamă rezerviştii pentru instrucţie. Militarii profesionişti care au ieşit din sistem şi civilii care au făcut armata obligatorie până în 2007 sunt luaţi acum în evidenţă de Ministerul Apărării naţionale. Anunţul vine la nici 48 de ore după ce NATO a anunţat un exerciţiu militar fără precedent în Europa.

Cosmina Balint
de Cosmina Balint

la 18.01.2024, 14:46

Vezi și

Primele stagii de pregătire vor fi organizate în unităţile militare şi poligoanele din judeţele Galaţi şi Brăila. Instrucţia durează o zi sau două, iar în cazul stării de alertă sau de conflict, rezerviştii pot fi ţinuţi la antrenamente până la două luni.

Claudiu Duțu, locotenent: Primesc bocanci, ţinută şi scurtă şi sac de spate după care vor merge la un alt modul CBRN unde vor primi masca contra gazelor primirea armanentului individual. Regulamente, instrucţie de front, şedinţe de tragere, de tactică generală în poligon.

Cosmina Balint, reporter Observator: Cei mobilizați beneficiază de învoire de la locul de muncă pe perioada stagiului de pregătire, însă nu mai mult de 5 zile. Iar rezerviștii militari care nu se vor prezenta la exerciții, riscă amenzi începand de la 4.800 de lei.

Primele stagii de pregătire vor fi organizate în unităţile militare şi poligoanele din judeţele Galaţi şi Brăila

Pe acelaşi subiect

Mobilizarea dispusă de Ministerul Apărării Naţionale vine în momentul în care NATO a anunţat că va disloca 90.000 de militari în Europa, în cel mai mare exerciţiu militar din toate timpurile. În plus, informaţiile apărute în presa din Germania, care spune că NATO şi Rusia vor ajunge în război, pune în alertă toate ţările.

Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO: Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești de război. O ţară nu doar se afirmă, ea trebuie apărată dacă este necesar și în condițiile actuale, asemenea exerciții, verficări, sunt extrem de necesare. 

Virgil Bălăceanu, General de rezervă: Cei care au terminat stagiul militar în 2007 au deja 35 de ani sau 35-40, se duc spre clasele superioare de evidentă. Apoi nu vom mai avea pentru că la 55 de ani soldaţii gradaţi sunt scoşi din evidenţă, trebuie să fie înlocuiţi.

Mai mulţi generali, în activitate sau retraşi, vorbesc despre posibilitatea reintroducerii stagiului militar obligatoriu. Într-un sondaj făcut acum doi ani, jumătate dintre cei intervievaţi spuneau că românii ar lupta dacă ţara ar fi atacată.

Bărbat: Ne uităm ce se întâmplă în jurul nostru. Fiecare trebuie să îşi apere ţara în măsura în care vrea.

Bărbat: Lumea se sperie că îi bagă direct pe frontul de război.

Bărbat: Am 42 de ani. Am fost chemat  când a fost vremea acum mulţi ani acum 20 şi ceva de ani.

Armata României are un efectiv de 80.000 de persoane, din care 55.000 sunt încadrate în cele trei categorii de forţe - terestră, aeriană și navală - şi încă 50.000 de militari în rezervă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Armata cheamă rezerviştii din 6 judeţe la exerciţii militare. Ce amenzi riscă cei care refuză să se prezinte