Video "Armata de voluntari" a României. MApN va oferi bonusuri de 25.000 de lei pentru 4 luni de instruire
Rusia ar putea ataca o ţară NATO în următorii ani. Este scenariul serviciilor secrete germane, luat în serios de tot mai mulţi experţi militari şi în România. Ţara noastră apare chiar pe o listă a Kremlinului cu ţinte ce ar putea fi lovite în caz de conflict global. Starea de război ar activa o lege din 2006, prin care bărbaţii cu vârste între 20 şi 35 de ani pot fi chemaţi la arme.
Odată cu declararea stării de război, îndeplinirea serviciului militar devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, potrivit legii 446 din 2006.
În România sunt peste un milion de bărbaţi care pot fi chemaţi la oaste în caz de război. Civilii care pot fi încorporaţi obligatoriu reprezintă însă, ultima soluţie a armatei pentru apărarea ţării. MApN se bazează în acest moment pe 70.000 de profesionişti şi 50.000 de militari în rezervă. România ar mai avea nevoie de cel puţin 20.000 de militari profesionişti, iar pentru asta, MApN desfăşoară periodic campanii de recrutare.
25.000 de lei pentru 4 luni de stagiu de instruire
Pentru a-i convinge pe tineri să îmbrace haina militară, MApN are în lucru proiectul aşa numitei armate de voluntari. Cei care vor fi de acord să facă un stagiu de instruire de 4 luni, într-o unitate, vor primi un bonus de aproximativ 25.000 de lei. La finalul pregătirii, ei vor rămâne încadraţi ca rezervişti, sau se pot angaja în armată.
- Peste un milion de dolari găsiţi în casele a doi şefi de Centre de Recrutare din Ucraina. Banii, ascunşi în...
- Primele imagini cu invadarea regiunii ruse Kursk, publicate de Ucraina. "O zi care va intra în istoria războiului"
- Peste 100 de soldaţi rusi, luaţi prizonieri în Kursk. Ucrainenii se laudă cu cea mai mare "captură" de la...
"Apărarea naţională a fost neglijată din toate punctele de vedere şi este pe undeva neglijată în ceea ce priveşte aspectul moral. Facem prea puţin în ceea ce priveşte moralul populaţiei şi, de asemenea, în a sublinia importanţa militarilor în contextul internaţional de acum", spune Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO.
În ultimii ani, România a trecut la inzestrarea armatei cu avioane F16, Tancuri Abrams şi blindate PIranha, dar nu a reuşit să modernizeze şi flota navală. Contracul pentru achiziţia unor corvete noi a fost anulat în 2023 şi de atunci se caută alte soluţii.
În tot acest timp, ameninţarea dinspre Federaţia Rusă este tot mai mare. România apare pe o hartă cu posibile ţinte pe care Kremlinul le are în vizor, în cazul unui război cu NATO. Sunt vizate bazele militare de la Kogălniceanu şi Deveselu, dar şi podul Giurgiu Ruse. Între timp, războiul dintre Rusia şi Ucraina aia o turnură la care nimeni nu se aştepta, după ce ucrainenii au invadat regiunea rusă Kursk. Au cucerit zeci de localităţi şi au luat sute de soldaţi ruşi prizonieri.
Rusia acuză acum NATO şi Occidentul că au ajutat Ucraina să o atace. Un deputat rus a declarat că incursiunea ucraineană a adus lumea aproape de un război global total.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰