Antena Meniu Search
x

Video Atenţie la tradiţiile şi regulile de Ignat. Porc sacrificat în casă, la Braşov; vecinii au crezut că se petrece o crimă şi au sunat la 112

A început perioada în care, în gospodării, oamenii se pregătesc de tăierea porcului. Vă sfătuim să vă pregătiţi bine, temeinic şi... documentat. La fel de clare precum reţetele sunt şi regulile legate de asta. Chiar zilele trecute, în Târgu Jiu, o familie care a sacrificat porcul în stradă a fost amendată.

Alin Stan
de Alin Stan

la 10.12.2021, 16:31

Vezi și

Există mai multe reguli care trebuie respectate când vine vorba despre tăierea porcului. Mai întâi, animalul trebuie consultat de un medic veterinar, care stabileşte dacă acesta este sănătos. 

În plus, sacrificarea lui se face doar prin asomare. Apoi, trebuie analizată carnea, fiindcă ea poate da trichineloză, o infestare provocată de un parazit care poate fi chiar fatală oamenilor.

Cei care comercializează carne de porc fără s-o testeze riscă amenzi de până la 40 de mii de lei, în cazul în care animalul este bolnav.

Porc sacrificat în casă, la Braşov

Pe acelaşi subiect

O familie a fost sancționată contravențional cu suma de 200 de lei de către polițiștii locali din Târgu Jiu. Aceștia au scos un grătar metalic, l-au pus în fața porții, chiar pe una dintre benzile de circulație, însă fără să le pese că încurcă circulația. Nu au fost deranjați preț de zeci de minute, iar mai apoi, în urma apariției fotografiilor în spațiul public, polițiștii s-au sesizat și ei. Nu este prima dată când în Târgu Jiu are loc un astfel de eveniment. Și anul trecut s-a întâmplat la fel, însă într-un alt cartier.

Sacrificarea porcului a băgat în sperieți și câțiva localnici din Brașov. Un cetățean și-a sacrificat animalul chiar în casă, din cauza frigului, iar zgomotele și petele de sânge i-au dus pe vecini cu gândul la o crimă.

Au sunat imediat la 112, însă s-a dovedit că nu este adevărat. Brașoveanul nu a fost sancționat de către oamenii legii.

Ce reguli trebuie respectate şi care sunt amenzile

Există și câteva reguli, atunci când vine vorba despre sacrificarea porcului. Dacă animalul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte cu amenzi de până la 40.000 de lei.

Direcția Sanitar Veterinară recomandă analiza asupra cărnii de porc în ceea ce privește trichineloza, o bacterie ce poate provoca chiar și decesul omului. 

Tradiţii şi obiceiuri de Ignat, 20 decembrie

Tradiţii şi superstiţii de Ignat 2020. În tradiția românească, tăiatul porcului are o dată bine stabilită, 20 decembrie. Ziua este denumită Ignat, deoarece în calendarul creștin-ortodox coincide cu Sfântul Ignatie Teoforul, un sfânt martir, care a murit sfâșiat de fiare în amfiteatrul de la Roma.

Tradiţia spune că de Ignat, singura activitate permisă este tăierea porcului şi este interzis să faci alte munci cum ar fi: spălatul, cusutul sau măturatul casei.

„Se zice că porcul îşi visează cuţitul de Ignat, că nu mai mănâncă după această dată şi că dacă l-ai ţine mai mult decât ziua de Ignat, nu ar mai fi în plină formă. La romani exista o categorie de preoţi care ghiceau în măruntaiele animalelor sacrificate. La noi se păstrează credinţa că dacă splina porcului are o anumită formă, este îngroşată într-un capăt, va fi iarna mai grea.

Probabil că modul în care se hrăneşte un animal determină nişte modificări pe organele interne. Porcul este sacrificat de Ziua Ignatului, care vrând-nevrând devine o zi cu dezlegare la porc. Se face aşa zisa tocană a porcului. Acest animal este respectat ca o fiinţă, căreia i se face pomană”, a povestit Carmina Maior, fost muzeograf la CNM Astra Sibiu, potrivit alba24.ro

Despre porcul negru, tăiat de Ignat, Carmina Maior spune că aeastă culoare are, uneori, un sens negativ, dar câteodată înseamnă noroc.

De Ignat, după ce sunt pregătite preparatele, trebuie continuat Postul până în Ajun.

Cine a fost Sfântul Ignatie Teoforul

Sfântul Ignatie Teoforul (35 - 107) – se crede că a fost sirian de origine și că, înainte de convertirea sa la creștinism, ar fi fost păgân și mare persecutor al creștinilor.

Ignatie a suferit moarte martirică la Roma, în timpul domniei împăratului Traian (98-117). A fost arestat, împreună cu alți creștini, în timpul persecuției din Antiohia și pedepsit cu moartea prin aruncare la fiare în amfiteatrul de la Roma.

Astfel, el a fost dus la Roma, însoțit de o gardă de 10 soldați, pe care el însuși îi numește „leoparzi”.

În drumul său spre Roma, Sfantul Ignatie a indemnat pretutindeni multimea crestinii sa asculte de episcopii si preotii lor si sa nu creada invataturile eretice.

Ajuns la Roma, a fost aruncat in arena spre a fi sfasiat de lei. Traditia marturiseste ca leii nu au mancat inima Sfantului Ignatie. Ea era plina de lumina si avea inscris pe ea numele Teoforul.

Numele de Ignatie a fost pus in legatura cu un cuvant latin ‘ihnis’ care inseamna foc. Cuvintele lui, ardoarea lui in apararea credintei l-au facut sa fie privit ca un foc nestins.

Oasele care au mai ramas dupa ce fiarele i-au sfasiat trupul, au fost adunate de crestini si puse intr-un loc insemnat din afara cetatii. Dupa putin timp, ele au fost trimise de la Roma la Antiohia. Mutarea moastelor Sfantului Ignatie este pomenita in calendarul ortodox pe 29 ianuarie.

Moastele sale au fost puse mai intai in cimitirul de langa poarta Dafne din Antiohia, iar in timpul imparatului Teodosie cel Tanar (408-450) au fost asezate intr-o biserica din cetate, inchinata Sfantului Ignatie, scrie creștinortodox.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Atenţie la tradiţiile şi regulile de Ignat. Porc sacrificat în casă, la Braşov; vecinii au crezut că se petrece o crimă şi au sunat la 112