Antena Meniu Search
x

Video Autorităţile din Bucureşti ar putea da bani proprietarilor care deţin clădiri monument istoric sau cu risc seismic

Clădirile cu risc seismic, locuinţele aflate în zone protejate sau cele monument istoric ar putea fi consolidate cu bani de la Primăria Capitalei. Este vorba despre un proiect prin care imobilele periculoase din Bucureşti pot să devină sigure. Proprietarii trebuie să facă în primul rând dovada că nu îşi permit financiar o asemenea investiţie. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 07.04.2021, 20:33

Vezi și
  • Consolidarea unei clădiri cu risc seismic durează cel puţin doi ani.

Este noul proiect al municipalității pentru restaurarea și consolidarea monumentelor istorice, clădirilor din zone protejate sau a clădirilor cu risc seismic I și II. Proprietarii care vor să se înscrie însă trebuie să respecte mai multe criterii. 

În primul rând, proprietarii trebuie să facă dovada că nu câștigă suficient de mult astfel încât să intrețină sau să repare o astfel de clădire. Trebuie să-și dea acordul de trecere în folosință gratuită către Primărie și să justifice nevoia de reparație sau consolidare. 

În plus, tot proprietarul trebuie să elibereze respectivul imobil în şapte zile de la momentul în care a fost inclus în program sau la 28 de zile, dacă există motive întemeiate. Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) le va asigura proprietarilor cazarea pe perioada lucrărilor.

Totodată, proprietarul va oferi o garanție Primăriei, respectiv o sumă egală cu contribuția AMCCRS pentru lucrările efectuate la imobil. Garanția se recuperează după 10 ani, dacă nu vinzi între timp imobilul.

Pe acelaşi subiect

Doina Dinu, proprietar clădire de patrimoniu: Reparăm tot timpul! Am investit foarte mulţi bani în reparaţii, de-a lungul anilor. 

Doina Dinu deţine o casă în Cartierul Armenesc, o zonă protejată din Capitală, în care se poate construi şi consolida doar după reguli stricte. De-a lungul anilor, cu banii investiţi în imobil, proprietara ar fi putut cumpăra un apartament nou. 

Doina Dinu, proprietar casă zonă protejată: E foarte scump. Mâna de lucru şi materialele. Şi tot timpul trebuie să faci ceva, tot timpul trebuie să repari! 

Sunt investiţii pe care prea puţini şi le permit. Pe străzile din centrul Capitalei, vezi aproape la tot pasul clădiri istorice care stau să se prăbuşească pentru că nu au fost consolidate de zeci de ani. Zonele nu sunt sigure pentru pietoni şi nu sunt nici pe placul turiştilor care vin în vizită în Bucureşti. 

Primăria Capitalei ar putea ajuta cu bani deţinătorii imobilelor vechi sau cu risc seismic. Sunt însă şi câteva condiţii. 

Consolidarea unei clădiri cu risc seismic durează cel puţin doi ani

Proprietarul trebuie să dovedească faptul că nu are venituri suficient de mari pentru a întreţine sau consolida clădirea şi să motiveze nevoia pentru reparaţii. În plus, odată inclus în program are obligaţia să elibereze imobilul în termen de şapte zile sau în cel mult 28 de zile, dacă există un motiv întemeiat. 

Iar municipalitatea este obligată să îi asigure cazarea pe toată durata lucrărilor. În funcţie de valoarea lor, proprietarul va contribui şi el un procent din cheltuieli. Suma porneşte de la 5% şi poate ajunge la 75%. 

Edmond Niculuşcă, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: Proprietarul poate să cofinanţeze cât vrea el. Cu cât e mai mare finanţarea, cu atât pe noi ne ajută ca Primărie să plătim mai puţin şi să introducem imobilul şi să facem împreună această lucrare.

Pe lângă bani, e nevoie şi de timp. Consolidarea unei astfel de clădiri durează cel puţin doi ani. 

Emil Ivănescu, preşedintele Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: Durează, pentru că e o întreagă procedură. Tot ce înseamnă acorduri cu proprietarii, studii asupra structurii, asupra stării imobilului. Cred că Bucureştiul e un mic teatru de război din punctul ăsta de vedere. 

Există şi situaţii în care proprietarii lasă pur şi simplu clădirile să se prăbuşească. Nu doresc să le reabiliteze pentru că valoarea terenului sau potenţiala investiţie pe respectiva suprafaţă aduce câştiguri fabuloase, spre deosebire de reparaţiile care costă uneori şi sute de mii de euro. 

Matei Sumbasacu, preşedinte Asociaţia Re Rise: Urgenţa e de nivel zero. Mai mult de 90% din imobilele despre care ştim că sunt vulnerabile, se concentrează în zonele construite protejate.

În Bucureşti sunt 2000 de clădiri monument istoric şi aproape 100 de zone protejate, cele mai multe în centrul oraşului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Autorităţile din Bucureşti ar putea da bani proprietarilor care deţin clădiri monument istoric sau cu risc seismic