Video Bucureștiul, nepregătit în cazul unui cutremur puternic. Administrația nu știe nici măcar câte clădiri cu risc seismic avem
Bucureştiul rămâne pe prima poziţie în clasamentul european al oraşelor cu mare risc seismic. Pericolul pe care l-ar reprezenta un cutremur de mare magnitudine este pomenit în fiecare an, la început de martie, când ne amintim de cutremurul din 1977. Însă, dincolo de vorbe, rămâne lipsa acţiunilor concrete. Adminstraţia locală nu ştie nici acum câte clădiri vulnerabile avem în Capitală.
- Consolidarea clădirilor cu risc seismic rămâne o promisiune
După aproape patru decenii şi jumătate, Capitala este plină de clădiri cu bulină roşie. Oficial, sunt aproape 2.500 de clădiri aflate în această situaţie. În realitate, însă, cifra este mult mai mare.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Capitala este cea mai afectată de risc seismic din Europa. Noi nu am conştientizat această problemă ani de zile.
Actualul ministru al Dezvoltării susţine că problema se va rezolva. Dar nu imediat.
Cseke Atilla, ministrul Dezvoltării: Guvernul își propune până în 2024 să avem un fond de un miliard pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.
În consecinţă, în următorii ani, locuitorii Capitalei trebuie să mizeze doar pe noroc. Sau pe viteza de reacţie, pentru că Institutul Naţional pentru Fizica Pământului poate anunţa un seism cu 25 de secunde înaintea producerii sale. Un nou cutremur ar fi fatal multor clădiri din Bucureşti.
Constantin Ionescu, director INFP: Este posibil să fie pagube mai mari, pentru că sunt clădiri în Bucureşti peste care au trecut inclusiv cutremurele din 1940, 77, 86, cutremurele din 90. Dar şi datorită îmbătrânirii materialelor.
Dar, dacă o clădire este nouă, nu înseamnă neapărat că este şi sigură. Foarte mulţi constructori - dornici să-şi vândă cât mai rapid şi mai scump apartamentele - nu au săpat fundaţii destul de adânci şi nici nu au folosit materiale de calitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰