Antena Meniu Search
x

Autorităţile din Sectorul 4 cer măsuri împotriva căpuşelor şi şobolanilor din şcoli. Primăria Capitalei nu ar mai avea bani de tratamente

Începe în curând şcoala, însă locuitorii din Sectorul 4 se plâng de prezenţa şobolanilor, ţânţarilor şi căpuşelor peste tot, inclusiv în unităţile de învăţământ.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 04.08.2021, 11:47

Autorităţile din Sectorul 4 cer măsuri împotriva căpuşelor şi şobolanilor din şcoli. Primăria Capitalei nu ar mai avea bani de tratamente
Autorităţile din Sectorul 4 cer măsuri împotriva căpuşelor şi şobolanilor din şcoli. Primăria Capitalei nu ar mai avea bani de tratamente

Autorităţile din Sectorul 4 au cerut Primăriei Capitalei încă din 22 iulie să facă tratamente de deratizare şi dezinsecţie în curţile şcolilor din sector, având această obligaţie legală, susţin surse din Primărie pentru News.ro. Tratamentele sunt însă greu de realizat, din cauza tăierii fondurilor din programul specific pe anul 2021.

"PMB are o obligaţie legală în a le trata, însă, în acest moment, nu are cum să facă aceste tratamente pentru că în Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie pe anul 2021 au fost tăiate nejustificat 87% din suprafeţe (suprafata redusă de la 5,5 mil m2 la 790 mii m2)", au declarat sursele citate. 

Locuitorii din Sectorul 4, ca şi cei din alte zone ale Capitalei, de altfel, se plâng de existanţa şobolanilor şi de faptul că nu mai pot face faţă invaziei acestora. 

Buget înjumătăţit pentru deratizare şi dezinsecţie

Pe acelaşi subiect

Şi alte primării s-au plâns, în ultima perioadă, de efectele reducerilor din cadrul Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie pe anul 2021. 

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în 19 mai, proiectul de hotărâre privind aprobarea finanţării de la bugetul Municipiului Bucureşti a Programului Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie în anul 2021. Proiectul a fost aprobat cu 51 de voturi ”pentru” şi o abţinere.

Potrivit unui amendament propus de primarul general, Nicuşor Dan, costul total pentru pentru deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie pentru anul 2021 va fi de 16,7 milioane de lei, la jumătate faţă de suma propusă de Compania Eco-Igienizare, prestatorul acestor servicii. 

Unde se fac tratamentele de deratizare

Tratamentele de deratizare se vor aplica în perioada iunie – noiembrie, în:

  • Spaţii deschise din domeniul public şi privat al PMB – parcuri, spaţii verzi, Grădina Zoologică;
  • Cimitire;
  • Terenuri ale instituţiilor publice locale, inclusiv depouri, parcări publice, etc.;
  • Terenul aferent imobilelor cu spaţii destinate locuinţelor colective – asociaţii de proprietari/locatari, cămine studenţeşti, cămine de elevi, locuinţe sociale, parcări de reşedinţe, etc.;
  • Clădiri care aparţin instituţiilor publice şi entităţilor subordonate PMB (subsol şi spaţii tehnice, de producţie, supraterane);
  • Clădiri care aparţin instituţiilor publice ale autorităţilor locale, altele decât PMB;
  • Imobile cu spaţii destinate locuinţelor de tip condominiu (asociaţii de locatari/proprietari, cămine de elevi, locuinţe sociale -subsol);
  • Alte spaţii din interiorul spaţiilor deschise din domeniul public şi privat al Municipiului Bucureşti;
  • Cămine şi canale aferente reţelelor tehnico-edilitare;
  • Sistemul de monitorizare a traficului in Bucureşti- cemerete, dulapuri, echipamente, cămine.

Într-o conferinţă de presă de joi, Nicuşor Dan a susţinut că nu există o creştere semnificativă a numărului de rozătoare faţă de anii precedenţi şi a anunţat că demarează primul tratament pentru deratizare.

Primarul Capitalei dă vina, pentru şobolanii din Bucureşti, pe criza gunoaielor din Sectorul 1

Cum în ultimele luni şobolanii au avut la discreţie mâncare pe străzile din Capitală, vremea a fost călduroasă şi umedă, iar operaţiunile de deratizare au lipsit, specialiştii spun că Bucureştiul s-a transformat astfel într-o adevărată pepinieră pentru rozătoare.

În teorie, o femelă şobolan poate naşte sute de pui într-un an, iar mai mulţi înseamnă şi mai agresivi. Iar asta poate duce la probleme medicale serioase: rabie, leptospiroză, infecţii cu hantavirus sau tetanos, toate extrem de periculoase. Primarul dă vina pe scandalul gunoaielor.

Nicuşor Dan, primar Bucureşti: Am avut şi o conjunctură nefericită cu gunoaie pe stradă, luni de zile, astfel că suntem în această situaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Autorităţile din Sectorul 4 cer măsuri împotriva căpuşelor şi şobolanilor din şcoli. Primăria Capitalei nu ar mai avea bani de tratamente