Antena Meniu Search
x

Video În căutarea de soluţii pentru gunoiul din Bucureşti: "E plin de muşte, viermi, gândaci şi chiar şobolani. Mirosul, dacă vă apropiaţi nu o să rezistaţi"

În cele mai bogate cartiere ale Capitalei în această vară nu miroase a tei, ci a gunoaie. Şi mai grav, problema deşeurilor ar putea afecta în curând tot Bucureştiul, pentru că toate sectoarele depind acum de o singură groapă de gunoi. Soluţia autorităţilor: vor să ducă deşeurile în alte judeţe.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 14.07.2021, 20:13

Vezi și

Tánczos Barna, ministrul Mediului: "Astăzi, Capitala este captivă în ceea ce priveşte depozitarea deşeurilor". Criza gunoaielor pe care o resimt din plin de câteva luni locuitorii din cel mai bogat sector al capitalei s-ar putea întinde şi în celelalte sectoare. Şi asta pentru că tot oraşul depinde acum de o singuiră groapă unde se duc deşeurile: Vidra. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: "Avem un singur operator care depozitează deşeuri, adică o singură groapă de gunoi la care duce fiecare primărie de sector. Din cauza asta preţul este nesustenabil pentru primăriile de sector". 

42 de euro tona de gunoi

Autorităţile locale trebuie să plătească 42 de euro pe tona de gunoi care ajunge acolo. Mult, spune primarul Capitalei care a convins consilierii să voteze un tarif de 25 de euro pe tonă. Compania Eco Sud nu ar accepta acest preţ, susţin edilii. 

Pe acelaşi subiect

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: "Cel mai important este să nu mai fim dependenţi şi la cheremul unui singur operator. Scuzaţi-mă! La 42 de euro pe tonă nu este sustenabil pentru bugetul sectorului 6. Vreau să fac şi alte lucruri cu aceşti bani, nu să-i dau aşa doar pentru că are unul monopol!"

Singura soluţie e reciclarea. Pentru asta însă e nevoie ca fiecare sector să aibă propria staţie de sortare, spun edilii.  Nicuşor Dan, primarul Capitalei: "În luna august vom avea un ADI prin care si primaria generala si de sector vor putea să acceseze bani europeni pentru deşeuri".  Doar că...

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: "Cam în 2 ani, dacă lucrurile merg bine, am putea să colectăm selectiv semnificativ".  Oficialii pun pe masă şi alte variante...

Visul unei noi gropi de gunoi

Tánczos Barna, ministrul Mediului: "Ministerul va analiza posibilitatea oferirii unor alternative pentru a putea depozita deşeurile şi în alte judeţe". 

Alin Stoica, prefectul Capitalei: "Evident şi o nouă groapă de gunoi. Este un lucru absolut necesar care nu a mai fost luat în considerare în ultimii 20 de ani". 

Între timp, Sectorul 1 rămâne tot îngropat în gunoaie.

Reporter-locuitor: - Arhiplin de mormane care s-au împuţit. Văd maşinile de la Romprest, vin seara, dar nu ştiu ce fac dar nu iau tot gunoiul. 

- V-aţi săturat de situaţia aceasta?

- Până peste cap! Până peste cap! 

Andreea Milea: "Aşa arată o strădă din sectorul 1 al Capitalei. In Bucureşti sunt acum 35 de grade celsius iar oamenii spun că gunoiul de aici nu a mai fost adunat de zile bune iar asta se vede cu ochiul liber si se simte pentru că mirosul este intepator şi s-au adunat zeci de musculite". 

"Sunt gunoaie peste tot. Ar fi mai bine cât mai repede să le strângă. Văd că sar peste anumite gropi de gunoi cu indiferenţă, deşi trec pe lângă ele".

"E plin de muşte, viermi, gândaci şi chiar şobolani. Mirosul... dacă vă apropiaţi nu o să rezistaţi. E jale!", spun bucureştenii.

Operatorul de salubritate nu ridică tot gunoiul de pe străzi pentru că Primăria de sector nu ar fi achitat datoriile de peste 100 de milioane de lei. Clotilde Armand are însă o altă variantă.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: "Acest operator a fost platit din iulie anul trecut, de cand spune ca nu e platit, a fost plătit cu peste 170 de mil de lei. Vedeţi pe strazile din Bucureşti foarte mult gunoi provenind din construcţii şi vedeţi şi coşurile de gunoi pline. Trebuie să ştiţi că acest lucru nu este legal". 

 De la 1 iulie, Romprest a redus şi frecvenţa colectării pubelelor stradale la o dată pe săptămână. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » În căutarea de soluţii pentru gunoiul din Bucureşti: "E plin de muşte, viermi, gândaci şi chiar şobolani. Mirosul, dacă vă apropiaţi nu o să rezistaţi"