Antena Meniu Search
x

AVERTISMENT privind amenințarea unui cutremur puternic în România: "Poate afecta jumătate din România"

În contextul cutremurului care a zguduit Italia, discuţiile privind efectele unui seism major produs în România au reapărut.

În contextul cutremurului care a zguduit Italia, discuţiile privind efectele unui seism major produs în România au reapărut. 

Potrivit directorului general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, singura zonă din România care poate produce cutremure cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale este Vrancea.

”Un cutremur din zona Vrancea poate afecta jumătate din România, sau mai mult, și țările din jurul României. Bucureștiul poate fi afectat major la un cutremur de 7,2”, a declarat Ionescu în cadrul unei emisiuni la Realitatea TV.

Directorul INFP a explicat că seismul din Italia s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, efectul lui fiind unul de con. ”Afectează o suprafață de 10-15 kilometri. Având în vedere că în zona respectivă construcțiile sunt foarte vechi, acesta este fenomenul… Cum este și la noi zona din centrul civic, construită înainte de 1940, când nu exista un cod de construcție în România”, a mai spus Constantin Ionescu.

Radulian: Cutremurele mari, cu magnitudini peste 7, sunt în medie două pe secol

În urmă cu un an, Mircea Radulian, directorul științific al INFP, declara că în România "va fi un cutremur mare, la un moment dat".

"Va fi un cutremur mare, la un moment dat. Zona Vrancea generază astfel de cutremure, dar e imposibil de spus când. Având în vedere complexitatea, nimeni nu poate spune cu exactitate când. Privind simplu, statistic, cutremurele mari, cu magnitudini peste 7, sunt în medie două pe secol. Din datele pe care le avem noi, aceste cutremure nu apar regulat în timp, ci mai degrabă grupate. Dacă am un cutremur mare la un moment dat, în 20, 30, 40 de ani mai am încă 2-3 cutremure mari. S-a repetat acest scenariu în ultimele secole", a explicat atunci Mircea Radulian.

Potrivit datelor INFP, în luna august în România au avut loc 19 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,5 și 4,4 grade pe scara Richter. Cea mai importantă mișcare tectonică din România în ultimii ani a fost înregistrată în anul 2014, pe 22 noiembrie, când s-a produs un cutremur de 5,7 grade pe scara Richter, acesta fiind resimțit și la București.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » AVERTISMENT privind amenințarea unui cutremur puternic în România: "Poate afecta jumătate din România"