Antena Meniu Search
x

Avion pilotat de polonezi, pus în pericol de un Suhoi Su-35 rusesc, deasupra Mării Negre. Anunțul MApN

O aeronavă a Poliţiei de Frontieră din Polonia a fost interceptată în apele internaţionale ale Mării Negre de un avion de vânătoare rusesc, iar echipajul polonez a reuşit redresarea avionului şi a aterizat în siguranţă pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, niciun membru al echipajului nefiind rănit.

de Redactia Observator

la 06.05.2023, 21:45

Sukhoi Su-35
Avion pilotat de polonezi, pus în pericol de un Suhoi Su-35 rusesc, deasupra Mării Negre. Anunțul MApN - Shutterstock (arhivă)

Astfel, vineri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliţiei de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliţia de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spaţiul aerian internaţional, a fost interceptată, în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spaţiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35, precizează MApN, în comunicatul de presă.

Avionul rus Suhoi Su-35 făcea "manevre agresive și periculoase"

Manevrele agresive şi periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federaţiei Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulenţe şi dificultăţi majore în controlul acesteia.

Ca urmare a incidentului, două aeronave de luptă ale Forţelor Aeriene Române şi două ale Forţelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operaţii Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora.

Pe acelaşi subiect

Avionul L410 TURBOLET, pilotat de polonezi, a pierdut altitudine însă a fost redresat

Sursa citată mai spune că echipajul din Polonia a acţionat cu calm şi profesionalism în situaţia creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reuşind să redreseze avionul, după pierderea iniţială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reuşind să aterizeze în siguranţă pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50. Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident.

Autorităţile române se află în contact cu Frontex şi cu autorităţile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanţelor producerii acestui incident. Conduita agresivă a aeronavei militare aparţinând Federaţiei Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federaţiei Ruse în Marea Neagră, mai indică MApN.

În perioada 19 aprilie – 17 mai 2023, o aeronavă poloneză tip L410 UVP-E20 este dislocată în România în cadrul Operaţiunii  ”Multipurpose Maritime Operation  (MMO) Western Black Sea 2023”, coordonată de Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă - Frontex.

MMO Western Black Sea 2023 este o operaţiune comună găzduită de România şi coordonată de Frontex. La această operaţiune mai participă Polonia, Spania şi Suedia, precum şi ale două agenţii ale Uniunii Europene: Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă (EMSA) şi Agenţia Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA). Operaţiunea, planificată a se desfăşura până la milocul lunii decembrie a acestui an, are ca obiective prevenirea migraţiei ilegale, pescuitul ilegal, poluarea marină şi combaterea altor tipuri de infracţiuni transfrontaliere în regiunea Mării Negre. Operaţiunea MMO Western Black Sea se desfăşoară  anual, începând cu 2019.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Avion pilotat de polonezi, pus în pericol de un Suhoi Su-35 rusesc, deasupra Mării Negre. Anunțul MApN