Antena Meniu Search
x

Video Avion TAROM, aterizare de urgenţă la Paris la doar câteva minute de la decolare. Unul dintre motoare, aproape distrus de un stol de păsări

Momente de groază pentru 117 pasageri care se întorceau de la Paris la Bucureşti. Aeronava TAROM cu care trebuiau să ajungă în ţară a revenit pe aeroportul Charles de Gaulle la doar câteva minute de la decolare, după ce a lovit un stol de păsări. Unul dintre cele două motoare a fost aproape distrus, iar avionul a rămas la sol pentru reparaţii. Călătorii s-au întors în ţară cu aeronave de la alte companii aeriene.

de Redactia Observator

la 25.05.2024 , 19:23

Avionul, un Boeing 737, a decolat din capitala Franţei la ora 17 şi 20 de minute. După doar câteva minute însă, apar probleme. Un stol trece prin faţa aeronavei, iar o păsăre ajunge la unul dintre motoare. Comandantul cursei, un pilot cu peste 18.000 ore de zbor, decide imediat să revină pe aeroportul Charles de Gaulle. "Se numesc bird stike şi ele sunt extrem, extrem de periculoase pentru că dau, cum să spunem noi, naştere la cele mai greu de prevăzut reacţii sau, cum să spun eu, cedări, de la cedări motoare, spargeri de parbrize, cedări comandă. Absolut tot ce se poate întâmpla rău la un avion, se poate produce din cauza acestor păsări", a declarat Dan Cezar Osiceanu, pilot Boeing.

În fiecare an, sunt raportate aproximativ 21.000 de ciocniri ale aeronavelor cu stoluri

Incidentul a avut loc la aproximativ 1.600 de metri altitudine, în timp ce avionul zbura cu aproape 450 de kilometri la oră, arată datele Flightradar. Echipajul de zbor şi-a menţinut calmul şi a dus pasagerii în siguranţă la sol. "Toţi piloţii, absolut toţi piloţii sunt antrenaţi odată la 6 luni, în simulatoare de zbor, tocmai pentru astfel de situaţii", a declarat Dan Cezar Osiceanu, pilot Boeing. "Mai mult ca sigur, a făcut un anunţ de tipul pan-pan-pan, s-a identificat TAROM RO384, solicităm aterizarea de urgenţă pe acelaşi aeroport. În acest caz, aeronava a fost escortată către locul de parcare desemnat din cadru aeroportului Charles de Gaulle din Paris şi, ulterior, echipe de pompieri au intrat la bordul acestei aeronave şi au evaluat condiţiile exterioare şi, bineînţeles, pagubele produse de către acest incident", a declarat Marius Popescu, specialist în aviaţie.

Vezi și

Cei mai mulţi din cei 117 pasageri au ajuns aseară pe aeroportul Otopeni, după ce au fost redirecţionaţi către alte companii aeriene. Costul transportului a fost asigurat de compania TAROM. Printr-un comunicat, compania aeriană de stat a transmis că a fost nevoită să anuleze cursa operată de aeronava luată în leasing de la o firmă americană. "Vorbim despre o aeronavă relativ nouă, care are o capacitate de 189 de pasageri. Aeronava este şi la acest moment pe aeroportul din Paris, este evaluată şi inspectată minuţios de către echipele tehnice din Paris", a declarat Marius Popescu, specialist în aviaţie.

În fiecare an, sunt raportate aproximativ 21.000 de ciocniri ale aeronavelor cu stoluri, adică între 50 şi 60 de incidente de acest gen zilnic. Avioanele sunt construite să reziste impactului, însă păsările pot avaria uneori senzori sau chiar motoarele. Aceste situații însumează, în medie, pagube de circa 900 de milioane de dolari anual pentru operatorii aerieni din toată lumea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Evenimente » Avion TAROM, aterizare de urgenţă la Paris la doar câteva minute de la decolare. Unul dintre motoare, aproape distrus de un stol de păsări