Antena Meniu Search
x

Video Avocaţii torţionarilor din azile fac declaraţii uluitoare. Angajaţii ar fi fost puşi să bată pacienţii, iar ei "doar urmau ordinele"

Val de anchete în cămine de bătrâni după ce au fost descoperite orori si acte de tortura în trei astfel de centre private, lângă Bucureşti. Premierul anunţă controale în toate azilurile ţara. Vrea să afle dacă tratamentul inuman este o practică generală. După audieri care au durat până după miezul nopţii, 24 de angajaţi au ieşit cu cătuşe, iar doi dintre ei au fost deja plasaţi în arest preventiv.  Printre ei sunt şi funcţionari publici care au închis ochii la tratamentele inumane. Până şi avocaţii lor sunt şocaţi de ce au aflat.

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 05.07.2023, 19:56

Vezi și

După o operaţiune de salvare, cum nu s-a mai văzut până acum, au urmat  audieri maraton care s-au întins până după miezul nopţii. 24 de indivizi au ieşit cu cătuşe, flancaţi de poliţişti şi mascaţi. Sunt acuzaţi că ar fi înfometat, maltratat, bătut cu sălbăticie şi umilit peste 100 de bătrâni şi tineri, unii dintre ei cu dizabilităţi. Din reţea ar fi făcut parte şi funcţionari publici care ar fi ştiut de ororile care se petrec în cele trei centre de lângă Bucureşti.

Reporter: "De ce nu aţi avut grijă de pacienţi?"

În faţa anchetatorilor, angajaţii au recunoscut că îi băteau pe oamenii de care ar fi trebuit să aibă grijă

Vasilescu Florin, avocat: "Clienta mea era o simplă îngrijitoare. Ea doar a urmat ordinele. Avea anumiţi superiori, iar aceştia au îndemnat-o să lovească unul dintre pacienţi."

Pe acelaşi subiect

Mai mult, până şi avocaţii se declară şocaţi de ce s ar fi întâmplat în cămine

Avocat: "Urmează să se stabilească participarea fiecăruia, pornind de la firma care a autorizat şi organizat aceste aziluri şi continuând cu funcţionarii publici care aveau obligaţia să monitorizeze aceste aziluri. Acuzaţiile sunt grave, te şochează, dacă sunt reale, trebuie să răspundă." 

Doi dintre suspecţi sunt cercetaţi sub control judiciar. Printre ei, patroana a două dintre centre. Femeia ar fi însărcinată, aşa că anchetatorii au lăsat-o liberă. 

O operaţiune de proporţii

Bogdan Dinu, reporter Observator: "În urmă cu 24 de ore, pe străzile de aici, era o desfăşurare de forţe impresionantă. Zeci de ambulanţe şi sute de poliţişti şi medici. Ancheta uriaşă n-a rămas fără ecou. Azi, premierul anunţă măsuri urgente."

Marcel Ciolacu, premierul României: "Am discutat deja cu doi miniştri. Cred că se impune un control al statului român la toate căminele de bătrâni, să vedem dacă este un caz izolat sau este ceva mai de amploare." 

De ce a durat atât de mult ancheta?

"A fost ancheta complexă, de ani de zile, probatoriu greu strâns, o intervenţie pripită a poliţiştilor înainte să strângă probatoriul poate comporomite cazul, exista tensiune între nevoia de intervenţie şi asigurarea de probe să nu se prăbuşească dosarul." 

Nepoata unei bătrâne internate doi ani în unul din aceste centre face mărturisiri şocante.

Nepoata unei bătrâne din azil: "Bunica avea 86 de ani, era o persoană independentă. Era foarte supărată şi mi-a zis: «Vreau să mă iei acasă pentru că nu îmi place locul, ne ţin ca la puşcărie!» În 2020, pe 10 septembrie, mi-au dat un mesaj dimineaţa în care a zis: »bunica dumneavoastră a decedat». Pe certificatul de deces scrie pneumonie, o răceală netratată. Ea a răcit şi n-a fost tratată, n-a fost îngrijită corespunzător." 

Vecinii au fost martori ai ororilor. 

Martor: "La gard stăteau în pielea goală, plini de ... Uscaţi, de parcă erau la Auschwitz. Până şi iarna erau în pielea goală. Bătuţi cred că erau." 

Zeci de tineri şi bătrâni salvaţi din centre sunt acum cazaţi în alte cămine. Şase dintre ei sunt încă internaţi în spital.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Avocaţii torţionarilor din azile fac declaraţii uluitoare. Angajaţii ar fi fost puşi să bată pacienţii, iar ei "doar urmau ordinele"