Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Până şi iarna erau în pielea goală". Operaţiune fără precedent pentru a salva 100 de persoane din căminele în care erau torturate. Cea mai tânără are 21 de ani

Cămine private transformate în centre de tortură. Într-o operaţiune de salvare, cum nu s-a mai văzut până acum, poliţişti însoţiţi de medici au salvat peste 100 de bătrâni şi tineri cu dizabilităţi ce erau umiliţi, exploataţi şi lăsaţi fără mâncare şi medicamente. Ancheta vizează şi două instituţii ale statului, care au dat bani acestor centre şi care ar fi trebuit să facă verificări.

de Andreea Petrescu

la 04.07.2023 , 22:11

Salvarea a venit în ultima clipă pentru 100 de oameni- bătrâni şi tineri- din trei cămine private de lângă Bucureşti. Anchetatorii au descoperit că erau umiliţi, înfometaţi şi torturaţi chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ei. Erau bătuţi şi transformaţi în sclavi. Din lipsă de personal, cei mai în putere erau obligaţi să îi îngrijească pe cei cu probleme medicale. Într o operaţiune impresionantă mascaţii şi poliţiştii i-au scos din aceste centre ale groazei. Sunt zeci de echipaje venite din întreaga ţară pentru a-i prelua pe bătrâni. În total, mai bine de 350 de pompieri, psihologi şi medici sunt veniţi din toate judeţele ţării.

Pentru toate astea rudele plăteau

"Suntem prezenti cu 38 de autospeciale, avem 7 puncte medicale avansate, 3 autospeciale decontaminare. 15 medici si 18 asistenti de la Floreasca si 3 asistenti sociali si 6 psihologi", a declarat Bogdan Toma, purtător de cuvânt DSU. Ofiţerii Antimafia spun că era o întreagă reţea de indivizi răspândiţi în mai multe judeţe care racolau şi profitau de pensionari şi persoane cu dizabilităţi - cea mai tânără victimă având doar 21 de ani. Detaliile sunt şocante. În cămine, oamenii erau lăsaţi să zacă în propriile excremente, nu erau spălaţi cu săptămânile, nu primeau tratamente, iar asistenţa medicală figura doar în acte. Pentru toate astea rudele plăteau. Şi încă nu puţin. Între 4.000 și 7.000 de lei lunar. "Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, prin acte de violenţă, prin muncă nerenumerată, lipsea medicamentaţia, hrana era neadecvată, tratamentele erau degradante şi inumane", a declarat Georgian Drăgan, purtator de cuvant IGPR.

Vezi și

Rând pe rând, oamenii au fost luaţi cu ambulanţele şi transferaţi la trei mari unităţi medicale din Bucureşti. În curtea spitalului Gerota au fost amenajate corturi de campanie. Imaginile sunt cutremurătoare. Tineri cu dizabilităţi speriaţi, bunici extrem de slăbiţi, purtaţi pe braţe de medici sau în scaune cu rotile. După ce au fost evaluaţi în spitalul de campanie, unii dintre pacienţi sunt urcaţi înapoi în ambulanţe şi transferaţi către alte unităţi medicale. În timp ce rudele spun că nu ştiau de chinul la care sunt supuşi pacienţii în cămine, vecinii au fost martori ai ororilor. "De câte ori trec, bătrânii săracii vin la poartă şi cerşesc. N-ai şi tu un corn... de câte ori se apropiau de poartă, cineva striga la ei", spune o vecină. "La gard stăteau în pielea goală, plini de... Uscaţi, de parcă erau la Auschwitz. Până şi iarna erau în pielea goală. Bătuţi cred că erau", spune un alt vecin.

Anchetatorii au descins şi la sediul unor instituţii publice, care ar fi trebuit să meargă în control la aceste cămine- DGASPC Sector 3 şi DGASPC Ilfov. Ba chiar, aceste instituţii au şi plătit pentru bolnavbii care nu aveau venituri. 10 milioane de lei este prejudiciul adus statului. La audieri au fost duşi 40 de suspecţi. Ministerul Muncii confirmă că a primit mai multe sesizări privind nereguli în aceste trei centre şi că le a transmis către DGASPC Sector 3 şi Ilfov. În rapoartele care s-au întors după verificări, toate problemele apăreau rezolvate pe hârtie. Pe baza sesizărilor, unul dintre centre a fost închis pentru o scurtă perioadă. Cele două insituţii nu au comentat până acum cazul. Poliția a făcut public numărul de telefon unde rudele pacienţilor pot suna pentru a afla informații.

Andreea Petrescu Like

A început ca o joacă în urmă cu aproape 20 de ani și s-a transformat repede în meserie. Undeva pe parcurs a devenit pasiune și chiar o boală pe care nu vreau să o vindec.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » "Până şi iarna erau în pielea goală". Operaţiune fără precedent pentru a salva 100 de persoane din căminele în care erau torturate. Cea mai tânără are 21 de ani