Antena Meniu Search
x

Update Capitala este oficial în scenariul verde. Se deschid restaurantele și sălile de spectacol, la o capacitate de 50%

Prefectul Capitalei Alin Stoica a anunţat că în şedinţa de joi a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă au fost decise noi măsuri de relaxare, aferente ratei de infectare din scenariul verde.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 20.05.2021, 20:36

Vezi și

Actualizare 12:43 - Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat joi, după ședința Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, că decizia este de a trece Capitala în scenariul verde, ceea ce înseamnă că sălile de spectacol și restaurantele se deschid în interior la o capacitate de 50%. Pot fi organizate evenimente culturale în aer liber cu până la 300 de participanți.

În ce privește școlile din București, vor fi deschise în totalitate după ce rata de infectare scade sub 1 la mie. Restricțiile de circulație pentru timpul nopții rămân valabile pe perioada stării de alertă, a adăugat Alin Stoica.

Întrebat despre eliminarea măștilor în aer liber, prefectul a spus că trebuie să răspundă epidemiologii.

„În București am atins astăzi 1 milion de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, deci lucrurile arată încurajator. Dacă ne uităm la alte state, la peste 50 - 60% rată de vaccinare s-a renunțat la purtarea măștii și există și la noi inițiative și discuții ca, de exemplu, în spațiile de birouri sau în alte zone unde sunt doar persoane vaccinate să se renunțe la purtarea măștii, ceea ce poate fi o măsură bună”, a spus Stoica.

Pe acelaşi subiect

Actualizare ora 12:17 - Rata de infectare a scăzut la nivelul Capitalei și a ajuns la 1.3 la mia de locuitori, motiv pentru care, astăzi s-a întrunit în şedinţă Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, unde au fost propuse noi măsuri de relaxare.

  •  Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22.00 - 5.00
  •  Programul operatorilor economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul orar 05.00 – 22.00
  •  Accesul clienților în cadrul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, de tip mall, se va realiza astfel încat să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană
  •  Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a 4 depăși 50% din capacitatea maximă a pieței
  •  Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent, este permisa în intervalul orar 6.00-22.00, fară a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. (2) Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă în intervalul orar 06.00-22.00 fără a depăși 50% din capacitatea maximă.
  • Organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori

Proiect Hotarare Nr 28 CMBSU din 2021 

În Capitală au loc, în această săptămână, primele spectacole test. Vor participa doar persoane vaccinate şi vor purta mască doar dacă vor dori.  În rest, însă, nu scăpăm de masca de protecţie şi nici de restricţia de a ieşi pe timp de noapte fără declaraţie pe propria răspundere. 

La 1/1.000 şcolile vor trece pe scenariul verde

Conform datelor DSP Bucureşti, miercuri, rata infectărilor cu noul coronavirus în Capitală era de 1,42.

Atunci când rata de infectare pe întreg Bucureştiul va ajunge la 1/1.000 şcolile vor trece pe scenariul verde, iar toţi elevii vor merge la şcoală. 

Prefectul Alin Stoica a declarat, miercuri seară, că la finalul săptămânii viitoare, dacă se menţine trendul, s-ar putea ajunge la rata pentru scenariul verde.

”Dacă se păstrează acest trend şi nu vor fi niciun fel de influenţe din perioadele anterioare, când au fost un pic mai relaxate lucrurile, atunci, da, este posibil să ajungem spre 1 la mie. Trebuie să vedem de fapt că descreşterea este din ce în ce mai mică. Pasul este mai mic. Şi atunci s-ar putea să fie o perioadă mai lungă până când ajungem acolo”, a afirmat Alin Stoica.

Capitala a intrat în scenariul galben pe 2 mai

Capitala a intrat în scenariul galben pe 2 mai, când restaurantele şi sălile de spectacole s-au putut deschide, fără a se depăşi capacitatea de 30%.

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei a rămas interzisă între orele 22.00 - 5.00. Magazinele pot rămâne deschise între orele 5.00 - 21.00.

Este în continuare obligatorie purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de cinci ani.

Prefectul spunea atunci că la atingerea pragului de 1,5 la mia de locuitori, restaurantele, barurile şi cinematografele se pot deschide la o capacitate de 50%, dar vor fi permise şi concertele cu maxim 300 de persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Capitala este oficial în scenariul verde. Se deschid restaurantele și sălile de spectacol, la o capacitate de 50%