Antena Meniu Search
x

Video Azil privat din Vâlcea, cu lacătul pe poartă şi cu pacienţii închişi înăuntru, când autorităţile au venit să-i mute. Căminul fusese închis temporar de ANPC

Descoperiri şocante au fost făcute în întrega ţară. Doar ieri, mai multe centre, din cinci judeţe au fost închise de inspectorii ANPC. Mizerie, pereţi care arată ca după bombardament şi insecte care mişună printre bolnavi. Din păcate acestea sunt doar câteva din şirul multelor nereguli. În judeţul Vâlcea, patronii unui azil privat au pus lacătul pe poartă, cu pacienţii închişi înăuntru. 

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 10:35

Vezi și

Inspector: Ştiţi foarte bine că acest control este de stat şi este păcat să ajungem la astfel de situaţii.

Este munca grea de convingere pe care autorităţile din Vâlcea încearcă să o aibă cu o angajată a Centrului de Bătrâni Privat Casanova. Azilul a fost închis temporar, după ce comisarii de la Protecţia Consumatorului au găsit mai multe nereguli. Ieri, când autorităţile au vrut să mute bătrânii la un azil autorizat, proprietarul nu a vrut să mai deschidă porţile. 

Cu lacătul pe poartă 

Mihai Oprea, prefectul de Vâlcea: Am încercat  să vorbesc şi eu cu el. A încercat să vorbească şi Poliţia. A încercat să vorbească şi doamna de la OPC. Au încercat să vorbească toţi. (Sursă: Vocea Vâlcii)

Pe acelaşi subiect

Iar neregulile descoperite aici sunt multe.

Mihai Oprea, prefectul de Vâlcea: Bucătăria, alimentaţia necorespunzătoare. Sunt oameni în pericol. Vă daţi seama dacă alimentaţia nu corespunde, se întâmplă fel şi fel de cazuri. Sunt probleme igienice în ceea ce priveşte condiţiile din cameră. Se pot îmbolnăvi. (Sursă: Vocea Vâlcii)

Într-un alt centru de bătrâni din Baia Mare a ieşit la iveală încă o afacere construită pe spatele bătrânilor. 12 bolnavi erau cazaţi într-un azil fantomă, care în acte era centru pentru şedinţe de spiritism, astrologie şi agenţie matrimonială.

Reporteri-proprietară: - Dumneavoastră sunteţi proprietara?

- Nu.

- Cum nu? Dar văd că ştiţi cifrul.

- Toată lumea ştie cifrul acesta.

- Aici sunt şedinţe de spiritism?

- O fi. Ştiu că vă pricepeţi la glume cel mai bine.

Inspector: Aparţinătorii sunt responsabili direct de persoane. Păi da, aparţinătorii au spus clar că asistenţa socială comisia pentru handicap le-a recomandat că centrul este ok şi pot să-şi bage aici părinţii. Dar centru în acte nici măcar nu există. Presupun că de 12 ai aţi ştiut ce se întâmplă aici. 

Rudele scoteau din buzunar lunar, în jur de două mii de lei pentru cazare, iar mâncarea o aduceau de acasă. 

Femeie cu mama de mână: Ea vine aici să socializeze. Şi celelalte persoane suferă de aceleași tulburări, iar atunci e bine că socializează.  

Reporter: Au şi asistentă medială în interior.

- Da, vine o asistentă de la spital şi îi fac perfuzii, injecţii. 

Iar într-un alt centru, din Satu Mare, 17 bătrâni bolnavi sunt urcaţi în mai multe ambulanţe pentru a fi relocaţi. La un alt azil din localitatea Păuleşti, din Satu Mare, 12 bătrâni sunt la mila unor autorizaţii provizorii.

Anita Lengyel, asistent medical centru vârstnici: Clădirea noastră a fost o clădire construită, care a fost iniţial  casă de locuit. Trebuie transformată din casă de locuit, în centru pentru persoane vârstnice, iar în această situaţie e mai dificil. 

Radu Roca, prefect Satu Mare: Nu este reactivată toată documentaţia de la AJPIS. Autorizaţia de la pompieri nu există. 

Controale au fost şi în judeţul Timiş. Aici, două centre de plasament au fost închise temporar, după ce inspectorii ANPC au găsit multă mizerie, insecte şi pereţi care arată ca după bombardament. 

Iar într-o locuinţă din judeţul Argeş au fost găsiţi şase oameni, ce erau îngrijiţi de o femeie, care nu avea specializare în acest domeniu. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Cred că este o ruşine naţională. Este o ruşine naţională! Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic. 

Şi deşi acum ştim chinul prin care trec Oamenii Nimănui, soarta lor se pierde printre proceduri şi decizii care se bat cap în cap. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Azil privat din Vâlcea, cu lacătul pe poartă şi cu pacienţii închişi înăuntru, când autorităţile au venit să-i mute. Căminul fusese închis temporar de ANPC