Antena Meniu Search
x

Mega fraudă de 1,6 milioane de euro în Bacău. Schema prin care mai mulţi indivizi ar fi luat ilegal bani de la UE și statul român

Percheziţii la Băcău miercuri sub coordonarea Parchetului European. Este verificat un grup infracțional organizat pentru o fraudă uriaşă de 1,6 milioane euro atât din fonduri europene nerambursabile, cât şi naţionale. Potrivit informaţiilor Observator, în dosar ar fi implicați şi funcționari publici. Schema de fraudare? Ar fi înființat şapte firme prin care pretindeau că făceau cursuri de pregătire şi calificare a șomerilor. În realitate, totul era fictiv: cursurile erau făcute pentru proprii angajați pe care-i puneau să întrerupă contractul de muncă şi apoi îi reangajau. În acest fel ar fi angajat 197 de persoane. 12 persoane duse la audieri. 

de Redactia Observator

la 15.02.2023, 13:23

Vezi și

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului European (EPPO) - Biroul Teritorial Iaşi, efectuează, miercuri, 13 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale, într-un dosar ce vizează o fraudă de 1,6 milioane euro din fonduri comunitare şi naţionale destinate promovării şi stimulării angajărilor, relatează Agerpres.

Vizaţi în acest dosar sunt şi funcţionari publici, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Bacău. "Conform investigaţiilor începute în luna decembrie 2021 de către autorităţile din România şi preluate, ulterior, de către procurorii din cadrul EPPO Iaşi, membrii unui grup infracţional organizat ar fi înfiinţat, începând cu anul 2019, şapte societăţi comerciale fictive, pentru a obţine în mod fraudulos fonduri comunitare, dar şi naţionale, destinate a fi folosite pentru a ajuta la pregătirea şi calificarea persoanele fără locuri de muncă.

Din probatoriul administrat, a rezultat faptul că 12 persoane, din judeţul Bacău, ar fi constituit un grup infracţional organizat, a cărui activitate infracţională s-ar fi desfăşurat în perioada 2019 - 2022, cu scopul de a obţine, în mod fraudulos, fonduri nerambursabile, fonduri cofinanţate din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capitalului Uman 2014 - 2020", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, subcomisarul Cătălina Păduraru.

Suspecţii, având calitatea de administratori în drept sau în fapt ai unor societăţi comerciale, ar fi aplicat şi obţinut fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, dar şi de la statul român, pentru angajarea mai multor persoane fără locuri de muncă şi pregătirea acestora. Anchetatorii au indicii că aceştia ar fi întocmit şi prezentat documente inexacte sau false la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a obţine subvenţii pentru organizarea acestor programe de pregătire.

"În mod concret, aceştia ar fi certificat faptul că beneficiarii fondurilor erau persoane fără loc de muncă, conform condiţiilor de acordare a fondurilor. În realitate, în unele cazuri, persoanele erau deja angajate ale acestor societăţi comerciale şi au întrerupt contractele de muncă în mod formal, pentru a putea fi reangajate. În alte cazuri, persoanele beneficiare ale subvenţiilor nu întruneau condiţiile stabilite pentru acordare. Mai mult decât atât, bănuiţii ar fi depus şi documente false, prin care ar fi atestat faptul că ar fi oferit activităţi de training şi pregătire care, potrivit investigaţiilor, în fapt nu ar fi avut loc", a adăugat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

În acest mod, au fost angajate 197 persoane iar bugetul UE şi cel naţional au fost fraudate cu 1,6 milioane de euro, 85% fiind fonduri comunitare şi 15% de la bugetul de stat.  Anchetatorii vor conduce 12 persoane la audieri, la sediul EPPO Iaşi, urmând ca procurorul de caz să dispună măsurile legale care se impun. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Mega fraudă de 1,6 milioane de euro în Bacău. Schema prin care mai mulţi indivizi ar fi luat ilegal bani de la UE și statul român