Antena Meniu Search
x

Baterii de telefon care se incarca intr-o secunda

Cercetatorii de la Universitatea din Illinois propun o microbaterie care se incarca de o mie de ori mai rapid, in ciuda faptului ca telefoanele sunt mai sofisticate ca oricand

“O baterie poate avea o putere mai mare decat oricine ar fi crezut. In ultimii ani, electronicele au devenit mai mici. Toate componentele unui computer s-au transformat. Dar bateriile au ramas in urma. Aceasta este microtehnologia care ar putea schimba totul. Acum, sursa de energie ar putea avea nivelul celorlalte componente”, a spus conducatorul cercetarii, William King.

Microbateria creata de cei de la Universitatea Illinois are capacitatea de a se incarca intr-o secunda.

Pentru aplicatii care au nevoie de multa putere, celulele bateriei pot elibera energie foarte rapid, dar pot stoca doar o mica parte din ea.

“Intotdeauna a fost un sacrificiu. Daca vrei energie mare, nu poti avea putere mare; daca vrei putere mare, e dificil sa ai o energie mare. Dar pentru aplicatii foarte interesante, in special cele moderne, ai nevoie de amandoua. Acum, bateriile noastre fac asta”, explica unul dintre autorii lucrarii de cercetare, James Pikul.

Ca toti acumulatorii, si acesta are un anod si un catod. Munca a ainceput in urma unui studiu al grupului profesorului Paul Braun despre un nou catod care se incarca rapid, in timp ce King si Pikul au realizat un anod care sa se potriveasca cu acesta, dupa care au integrat cele doua componente la o microscala pentru o baterie cu performante superioare.

Tehnologia in constructie ar putea fi aplicata tuturor domeniilor care folosesc baterii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Baterii de telefon care se incarca intr-o secunda