Antena Meniu Search
x

Video Bilanţ trist la începutul noului an universitar. Sunt din ce în ce mai puţini studenţi în facultăţi. Mesajul ministrului Educaţiei, presărat cu dezacorduri

A început oficial anul universitar! Iar cel mai popular student a fost de departe înotătorul David Popovici, care este cursant la Facultatea de Psihologie din Bucureşti. Facultatea nu mai e însă o prioritate pentru tinerii de azi. Numărul celor care urmează studii superioare a scăzut dramatic. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 02.10.2023, 20:43

Vezi și

Aproape 190 de mii de boboci au păşit pentru prima dată pe poarta facultăţilor azi. Peste 13 mii la medicină şi peste 30 de mii la politehnică, în Bucureşti. Sunt tot mai puţini, însă, de la an la an.

Numărul studenţilor din România a scăzut

Student: Emoţionant... Am muncit foarte mult pentru această zi şi e bine. Pentru mine nu a fost niciodată altă alegere. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Doar din anul 2020 si până astăzi, numărul studenţilor din România a scăzut cu mai bine de 20.000. Şi abandonul universitar e în continuare o problemă. Aproape jumătate dintre studenţii care au început o facultate în anul 2015 nu au terminat studiile. Cei mai mulţi spun că domeniul nu li se potrivea.

Pe acelaşi subiect

Ministrul Educaţiei a ţinut un discurs presărat cu dezacorduri 

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: România este departe de ce ar trebui să fie, cu atât mai mult în domenii esenţiale de care depinde bunăstarea întregii naţiuni, avem nevoie de mai multi studenţi şi absolvenţi. 

Ministrul Educaţiei a scăpat şi un dezacord în discurs. 

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Din pacate, de prea multe ori şansele unui tânăr cu talent şi potenţial să urmeze cursurile unei universităţi depinde de nivelul de educaţie al părinţilor lui.

Din ce în ce mai mulţi studenţi la medicină aleg să plece în străinătate

Studentă la medicină: O sa iau în calcul la rezidenţiat sau o să fac practica în alte ţări. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Ce nu îţi place la spitalele din România? 

Studentă la medicină: Mi se pare că ar putea să fie condiţii mai bune. 

David Popovici, student la Facultatea de Psihologie

Campionul David Popovici, care a refuzat să înveţe şi să se antreneze în SUA, a început cursurile Facultăţii de Psihologie, cu bursă de excelenţă.

David Popovici: Mi-aş dori ca de anul viitor sa fie cât mai multe programe execelenţă oferite tinerilor studenţi. 

Psihologia a fost de departe cea mai căutată facultate anul acesta, cu aproape 40 de candidaţi pe loc. La mare căutare a fost şi Academia Navală Mircea. 99 de tineri vor să devină ofiţeri de marină şi să navigheze pe mările şi oceanele lumii.

Student: Eu aş vrea să mă ocup cu domeniul de cercetare şi mi-am propus ca în următorii ani să ajung la Agenţia Spaţială, dacă voi reuşi. 

Student: Îmi propun să rămân la nave. am fost în stagiu şi-mi place să ies pe mare. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Nu ţi-e frică de răul de mare?

Student: Ba da, am rău de mare, se manifestă în toate modurile posibile, însă sper că mă voi obişnui. 

La Braşov, anul universitar a început cu stângul. Zeci de studenţi au protestat faţă de preţurile mari la cămine. Nici la Iaşi nu au lipsit veştile rele pentru studenţi - nu mai au gratuitate la transportul în comun. Soluţia temporară e ca universitatea să plăteasca 90 la sută din abonament, iar tinerii doar 10 la sută. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Bilanţ trist la începutul noului an universitar. Sunt din ce în ce mai puţini studenţi în facultăţi. Mesajul ministrului Educaţiei, presărat cu dezacorduri