Eugen Tomac susține că un document anulează poziția Austriei în ceea ce privește extinderea Schengen: Toate acuzațiile la adresa României sunt false
Europarlamentarul Eugen Tomac susține că un document redactat de conducerea UE anulează poziția Austriei în ceea ce privește extinderea Schengen. Potrivit președintelui PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, Austria prin vocea cancelarului Nehammer a justificat decizia privind accesul în spațiul Schengen susținând că România și Bulgaria că nu au capacitatea de a gestiona frontierele UE conform legislației Schengen.
Eugen Tomac susține, într-o postare de Facebook, că nici Austria nu a respectat legislația Schengen impusă țărilor membre. "Doar că aflăm de la Consiliul Uniunii Europene că acesta a adoptat, pe 19 decembrie 2022, o decizie prin care îi cere Austriei să aplice legislația Schengen și să remedieze deficiențele constatate de către Comisia Europeană în raportul de evaluare realizat în 2020 în ceea privește respectarea legislației Schengen privind returnarea. Documentul adoptat scoate în evidență faptul că Austria nu a operat o serie de modificări legislative ce țin de implementarea legislației Schengen. În acest sens, Recomandarea Consiliului Uniunii Europene cere expres Austriei să modifice legislația internă și să transpună Directiva privind returnarea în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene", a explicat europarlamentarul român.
Potrivit acestuia, cel puțin cinci articole din Directiva 2008/115/CE trebuie implementate în legislația austriacă privind intrarea și returnarea, aspecte ce reprezintă deficiențe majorare în implementarea legislației europene cu privirea la gestionarea migrației. Concluzia lui Eugen Tomac este că documentul demonstrează cât se poate de clar că Austria nu și-a adaptat legislația internă pentru a gestiona eficient problematica migrației, fapt constatat încă din 2020 de către Comisia Europeană. Acest lucru ar putea fi folosit împotriva Austriei la Curtea de Justiției a Uniunii Europene.
- Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei în Schengen, fără un acord cu Austria și Olanda
- Scandal în Croația din cauza scumpirilor după trecerea la euro. Ministrul Economiei îi acuză pe retaileri că...
- Ajută Austria pe Bulgaria în Schengen? De ce se duce de fapt cancelarul austriac Karl Nehammer la Sofia pe 23 ianuarie
"Prin urmare, toate acuzațiile la adresa României au avut la baza o teză falsă. Problematica imigranților din Austria este de fapt o problemă veche internă, și nu una descoperită recent de Nehammer care, înainte de a fi cancelar, a fost ministru de Interne și avea obligația să-și alinieze legislația internă la cea europeană. Acest document reprezintă încă o probă în cazul în care vom ataca, la Curtea de Justiției a Uniunii Europene, votul din Consiliul JAI din 8 decembrie 2022", a mai scris europarlamentarul Eugen Tomac, potrivit Mediafax.
Suedia nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei în Schengen, fără un acord cu Austria și Olanda
Reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii, a explicat, zilele trecute, că țara sa nu va iniția un vot privind aderarea Bulgariei și României la Schengen până când nu se va ajunge la un acord cu țările care se opun aderării lor. El a clarificat faptul că guvernul nu a fost niciodată împotriva Stockholm admiterii celor două țări în spațiul de liberă circulație, notează agenția de știri bulgară Novinite.
Ambasadorul a declarat că președinția suedeză va organiza consultări cu privire procesul de aderare al României și Bulgariei la Schengen. "Asta include, desigur, cele două țări în cauză, precum și țările care au indicat că au o problemă cu acest proces. Observăm, de asemenea, că unele dintre motivele pentru care nu a existat o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de chestiuni europene sau de cele care se află în prerogativele președinției", a mai subliniat oficialul. "Am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Nu pot spune acum când aceste discuții vor oferi ocazia de a reintroduce problema pe agenda Consiliului pentru Justiție și afaceri Interne. În opinia noastră (n.r. a Suediei), cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem niciun rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Așa că vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate".
La votul de la începutul lunii decembrie, aderarea României și Bulgariei a fost respinsă din cauza voturilor negative venite din partea Austriei și Olandei. Trebuie făcută precizarea că olandezii au ținut să sublinieze că votul lor nu a fost împotriva țării noastre, ci a bulgarilor.
Documente: Schengen.pdf
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰