Antena Meniu Search
x

Video Brâncuși la Timișoara, expoziție de jumătate de miliard de euro. Peste 100 de opere ale sculptorului, reunite după 50 de ani în România

După mai bine de 50 de ani, Brâncuşi se întoarce acasă. Cu o expoziţie care poate fi considerată un eveniment mondial. Sunt lucrări care nu au mai fost expuse niciodată şi care vin din muzee celebre ale lumii ori din colecţii private. Se va întâmpla la Timişoara, la sfârşitul acestei luni. Obiectele din expoziţie au fost asigurate cu peste o jumătate de miliard de euro.

de Redactia Observator

la 12.09.2023, 22:11

Vezi și

"Eu am facut piatra să cânte. Pentru omenire." 

Câteva cuvinte ca un testament. Constantin Brâncuşi, geniul venit pe lume la Hobiţa, a cucerit lumea cu lucrările sale. Toate, gândite şi create în micul atelier din Paris, cartierul Montparnase, nu departe de piaţeta care azi îi poartă numele. Operele lui sunt azi răspândite pe toată planeta. Şi greu se mai pot duce dintr-un loc în altul. 

Doina Lemny, curator: "Pentru ca deja sunt foarte rare și sunt foarte fragile."  

Ce se pregăteşte acum, la Timişoara, este un demers unic, şi o premieră mondială. 

Pe acelaşi subiect

Ovidiu Şandor, preşedinte Art Encounters: "Tate Londra ne-a împrumutat 3 din cele 4 opere majore de Brâncuși pe care le au, Centrul Pompidou ne-a împrumutat lucrări care n-au mai ieșit din Centrul Pompidou."

Doina Lemny, curator: "Maiastra, care nu a venit niciodată, Pasărea în zbor, şi avem doua lucrări de la Centrul Pompidou pentru care eu am insistat foarte mult care sunt puțin cunoscute, mai ales Piatra de Hotar."  

O investiție de un milion de euro pentru această expoziție

Pe lângă ele, şi alte opere din muzeele României. Dar şi documente inedite de arhivă, materiale video si fotografii făcute de Brâncuşi. Peste 1 milion de euro s-au investit în Muzeul de Artă Timișoara pentru a primi operele marelui sculptor. 

Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă Timişoara: "A trebuit practic să reconstruim întreaga insfrastructură, pornind de la sistemul de detecţie şi sistemul antiincendiu, sistemul de alarmă, sistemul de supraveghere, partea de climatizare."

Valoarea de asigurare a lucrărilor depăşeşte jumătate de miliard de euro. 

Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă Timişoara: "Există sistemul digital de supraveghere care e foarte performant. Este un sistem pe care l-am regăsit de exemplu la Louvru din Abu Dhabi sau la Galeria din Brescia, Italia."

Organizatorii se aşteaptă la peste 70.000 de vizitatori. Expozitia se va deschide pe 30 septembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Evenimente » Brâncuși la Timișoara, expoziție de jumătate de miliard de euro. Peste 100 de opere ale sculptorului, reunite după 50 de ani în România