Antena Meniu Search
x

Video Buget record pentru Apărare: 100 de miliarde de lei. Ce cumpără Armata: cei mai mulţi bani se duc pe armament greu şi muniţie

Armata se modernizează în ritm accelerat. România are un buget record pentru apărare - aproape 100 de miliarde de lei. Cei mai mulţi bani se duc pe armament greu, muniţie şi echipamente. Cumpărăm tancuri noi, avioane, drone şi modernizăm cele trei fregate. Cristi Popovici ne oferă toate informaţiile.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 07.01.2024, 20:38

Vezi și

Pentru prima dată în istoria sa, Armata Română va avea la dispoziție un buget care depășește 20 de miliarde de euro, iar mare parte din bani sunt destinați achiziției de tehnică militară, în contextul situației internaționale extrem de tensionate și, mai ales a războiului de la graniţă, în Ucraina. În 2024, Armata va primi primele dronele Brayraktar. În total, sunt 18 şi ne-au costat 321 de milioane de dolari. Aparatele de zbor fără pilot vor fi livrate la Timişoara, la Baza Aeriană 93.

Vom avea şi o flotă aeriană mai puternică

Vom avea şi o flotă aeriană mai puternică, pe măsură ce ne sunt livrate cele 32 de avioane noi F16, cumpărate de la norvegieni pentru aproape 400 de milioane de euro. 3 au ajuns în noiembrie la Baza de la Borcea. În paralel, tot aici vor fi instruiţi pe F 16 piloţi români, ucraineni dar şi ai altor state interesate de acest lucru. În acest an, va continua înzestrarea cu sisteme Himars şi Patriot, dar este posibil să vedem pe pământ românesc şi primul tanc Abrams. Am plătit 2,53 de miliarde de dolari pentru 54 de astfel de modele, printre cele mai moderne din lume.

Cum situaţia în Marea Neagră a devenit extrem de tensionată în ultimii doi ani, Forţele Navale vor moderniza complet cele trei fregate, dar vor achiziţiona şi o navă tip vânător de mine. Una a intrat deja în dotarea României la sfârşitul lui 2023. Reprezentanţii Armatei încearcă să cumpere şi două submarine noi. Momentan, sunt discuţii cu o companie franceză, iar valoarea contractului este de aproximaiv două miliarde de euro. Negocierile se anunţă însă de lungă durată. Aceeaşi companie trebuia să ne livreze 4 corvete, dar înţelegerea a picat. Ministrul Angel Tîlvăr spune că greşelile din trecut nu se vor repeta, iar România va avea două submarine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Buget record pentru Apărare: 100 de miliarde de lei. Ce cumpără Armata: cei mai mulţi bani se duc pe armament greu şi muniţie