Antena Meniu Search
x

Video Buletine expirate în pandemie. Ce probleme pot întâmpina românii care nu îşi schimbă actele după cele trei luni de la încheierea stării de alertă

S-a terminat starea de alertă, încep cozile la ghișee. Jumătate de milion de români care au buletinele sau permisele de conducere expirate sunt obligați să le schimbe. Au la dispoziție trei luni de zile. Cei care s-au dus în prima zi au avut de aşteptat chiar şi trei ore.  

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 21:07

Vezi și

Prima zi fără restricții a fost și prima zi de aglomerație la serviciul rutier. Sute de șoferi care în timpul stării de alertă au putut circula şi cu permisul expirat au venit să şi-l schimbe.  

Persoane: M-am gândit că trebuie să-l schimb pentru că a expirat.

- E expirat. 

De cât timp?

Pe acelaşi subiect

Şase luni.  

Am mai avut o experienţă anterioară cu schimbarea unor acte şi am preferat să fiu precaut. 

Cristina Filip, reporter Observator: În doar 6 ore de la deschiderea programului de lucru numărul de bonuri de ordine pentru preschimbarea permiselor străine s-a epuizat iar în ce priveşte numărul de cereri pentru preschimbarea permiselor româneşti, până acum a depăşit 350 iar oamenii continuă să vină.  

Reporter-oameni: De cât timp aşteptaţi?

- Cam trei sferturi de oră-o oră, cam atât.

- În 2019, în noiembrie şi am venit să-l preschimb acum. Este, este foarte aglomerat. Nici la informaţii, nu e nimeni la informaţii. M-am dus pe parte cealaltă.

- De cât timp aştepţi?

- De vreo trei ore. 

Timpul de aşteptare ar putea creşte în perioada următoare. 

Rodica Popescu, purtător de cuvânt DRPCIV: Din statisticile noastre rezultă că avem un număr de aproximartiv 500.000 de documente reprezentând permise de conducere şi  înmatriculări.

Nu la fel de aglomerat a fost la buletine. Asta deşi sunt foarte mulţi români cu acte de identitate expirate. 

Cătălin Giulescu, director Evidenţa Populaţiei: În prezent se mai află în circulaţie, expirate, un număr de 387 de mii de cărţi de identitate  a căror valabilitate va înceta în data de 7 iunie 2022. Capacitatea noastră de producţie este de 32 de mii de cărţi de identitate pe zi. Pe evaluările noastre, dacă toţi cetăţenii căroa le-au expirat cărţile de identitate în acest interval, creşterea ar fi de 5.500 de cărţi de identitate pe zi în cele 62 de zile lucrătoare.

Probleme mari şi la bănci

Cei care nu-și vor schimba buletinul în aceste trei luni, vor întâmpina probleme. Băncile, de exemplu, vor trimite notificări clienţilor să-şi actualizeze datele. În caz contrar, nu vor mai putea face tranzacţii.     

Cătălin Ioniţă, director comunicare bancă: După expirarea celor 90 de zile clienţii noştri vor putea face în continuare operaţiuni online, cu cardul la ATM sau la POS, dar operaţiunile prin intermediul sucursalei bancare  care presupun eliberarea unui extras de cont, depuneri de numerar sau alte tranzacţii la casierie vor fi limitate până la actualizarea datelor. 

În toată ţara sunt 620 de servicii comunitare care pot prelua zilni până la 10 mii de cereri. Programrile se pot face şi online. Termenul de eliberare a cărţilor de identitate este de 30 de zile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Buletine expirate în pandemie. Ce probleme pot întâmpina românii care nu îşi schimbă actele după cele trei luni de la încheierea stării de alertă