Antena Meniu Search
x

Peste 380.000 de români sunt obligaţi să îşi schimbe cărţile de identitate până pe 7 iunie. Lista actelor necesare

Peste 380.000 de români vor trebui să îşi schimbe cărţile de identitate. Acestea au expirat în ultimii doi ani, pe timpul stării de alertă, când valabilitatea lor a fost prelungită. Acum, odată cu ridicarea stării de alertă, românii au la dispoziţie doar până pe 7 iunie 2022 să intre în legalitate.

de Redactia Observator

la 09.03.2022, 17:01

Peste 380.000 de români sunt obligaţi să îşi schimbe cărţile de identitate până pe 7 iunie. Lista actelor necesare
Peste 380.000 de români sunt obligaţi să îşi schimbe cărţile de identitate până pe 7 iunie. Lista actelor necesare - Shutterstock

Cărţile de identitate cu termen de valabilitate expirat în perioada 1 martie 2020 - 7 martie 2022 sunt valabile pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de alertă, a anunţat miercuri directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Aurel-Cătălin Giulescu.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că deţinători actelor de identitate expirate trebuie să se prezinte în următoarele 90 de zile pentru preschimbarea acestora, mai exact până pe 7 iunie 2022.

"Invităm cetăţenii să se informeze cu privire la programul de activitate al serviciului public comunitar de evidenţa persoanelor de la locul de domiciliu, inclusiv prin accesarea informaţiilor existente pe websiteurile primăriilor în subordinea cărora aceste servicii publice funcţionează. Pentru evitarea prezentării în acelaşi timp a unui număr mare de cetăţeni la sediile serviciilor publice comunitare de evidenţa persoanelor, recomandăm accesarea, acolo unde acestea există, a platformelor de programare online sau telefonice pentru depunerea cererilor pe întreaga perioadă de 90 de zile, începând cu data de 9 martie", a spus Aurel-Cătălin Giulescu.

Câte cărţi de identitate au expirat în România pe timpul stării de alertă

Pe acelaşi subiect

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a informat că în prezent se mai află în circulaţie, expirate, un număr de 387.000 de cărţi de identitate, a căror valabilitate va înceta în data de 7 iunie 2022.

"Aproximativ 111.000, deci un sfert din numărul acestor documente a expirat în lunile ianuarie, februarie şi în prima săptămână din martie ale acestui an. Aproximativ 202.000 au expirat în anul 2021 şi 74.000 sunt expirate în anul 2020. Pe evaluările pe care le-am făcut în ultimele două săptămâni, cifra scade cu un interval de 4.500 - 5.000 de cărţi de identitate în fiecare săptămână", a precizat Giulescu.

Cât durează eliberarea unei noi cărţi de identitate

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a menţionat că termenul de eliberare a cărţii de identitate este de 30 de zile. 

“Termenul de eliberare a cărţii de identitate este de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii acestui termen de către şeful Serviciului Public Comunitar în situaţii justificate cu încă 15 zile. Pentru situaţii de excepţie, în baza unor cereri adresate şefilor serviciilor publice comunitare, acest termen poate fi redus tocmai pentru a răspunde necesităţilor pe care cetăţenii le pot avea. Actul de identitate prezent se lasă în posesia titularului până la eliberarea noului document de identitate”, a precizat sursa citată. 

Întrebat despre eventuale măsuri suplimentare necesare în perioada următoare, Giulescu a informat că în această perioadă a anului, la nivel naţional, prin cele aproximativ 620 de servicii publice comunitare active au fost preluate, până în urmă cu două săptămâni, "undeva între 7.000 - 8.000 de cereri pe zi".

"În ultimele două săptămâni a crescut numărul de solicitări, astfel încât am ajuns la 9.000 - 10.000 de cereri pe zi. Capacitatea noastră de producţie este de 32.000 de cărţi de identitate pe zi. Nu am atins-o niciodată, aceasta este capacitatea tehnică într-un singur schimb. Putem să creştem numărul în măsura în care va fi necesar, putem să introducem schimbul doi pentru producţie. În ceea ce priveşte preluarea de cereri, un număr maxim de cereri sunt preluate în lunile iulie şi august în fiecare an. În luna iulie media este de 19.000 de cereri zilnice, iar în luna august este de 20.000 de cereri zilnice. Maximul a fost atins în 20 august 2019, acesta fiind de aproximativ 21.000 de cereri preluate într-o singură zi. Cifra de ieri a fost de 9.700 de cereri preluate. Avem capacitate deplină pentru a dubla numărul de cereri (preluate n.r.)", a explicat Giulescu.

Pe de altă parte, el a arătat că cererile pentru eliberarea certificatului privind domiciliul înregistrat în registrul de evidenţă a persoanelor pot fi adresate în continuare în sistem online, ca şi până acum, sau prin prezentare la serviciul public comunitar de domiciliu, ori la sediul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, de luni până vineri, între orele 12,00 - 14,00.

Acte necesare pentru eliberarea cărţii de identitate, la expirarea termenului de valabilitate

Eliberarea actului de identitate la expirarea termenului de valabilitate, modificarea datelor de stare civilă, anularea documentului, schimbarea sexului sau a fizionomiei: 

  • 1. cerere tip de eliberare a actului de identitate, se va semna doar în faţa lucrătorului de la ghişeu de către solicitant (se listează pe o singură foaie A4, față-verso sau se obţine de la birourile de evidență și aceasta se completează cu majuscule);
  • 2. actul de identitate şi cartea de alegător dacă este cazul;
  • 3. certificatul de naştere în original şi copie;
  • 4. certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soţului supravieţuitor în original și copie;
  • 5. hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă / certificatul de divorţ și convenția privind încredințarea minorului, în cazul persoanelor divorțate, în original şi copie;
  • 6. certificatul de deces al soţului/soţiei decedat/decedate, în cazul soţului supravieţuitor în original si copie;
  • 7. certificatele de naştere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, în original si copie;
  • 8. documentele cu care se face dovada adresei de domiciliu în original şi copie (sau extras de carte funciară emis cu cel mult 30 zile înainte de data depunerii cererii);
  • 9. chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate în valoare de 7 Lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Peste 380.000 de români sunt obligaţi să îşi schimbe cărţile de identitate până pe 7 iunie. Lista actelor necesare