Antena Meniu Search
x

Video Bustul lui Ştefan cel Mare a fost furat din magazia primăriei, fostă unitate militară: "Domnu' nu mai este!". Statuia a zăcut uitată aproape două decenii

Cultura e la mare căutare în Galaţi. Dar nu oricum. Un bust al lui Ştefan cel Mare, de o tonă şi jumătate, care trebuia amplasat în Tecuci, e de negăsit. Statuia zăcea de aproape două decenii într-o magazie a primăriei şi când autorităţile şi-au amintit de ea şi s-au hotărât să o scoată de la naftalină, au constatat cu stupoare că nu mai este.

de Adrian Obreja

la 31.01.2022, 20:06

Vezi și

Turnat în bronz în 2004, bustul a fost uitat într-o magazie timp de 18 ani. Trebuia amplasat pe un postament de cinci metri înălţime şi urma să fie un punct de reper pentru Tecuci. Doar că nici postamentul n-a fost construit, nici alt loc pentru bust nu s-a găsit. O tentativă de a scoate statuia de la naftalină a mai fost în anul centenarului. Fără succes însă. Aşa că au mai trecut patru ani până când cineva şi-a adus aminte de ea.

"Am atras atenţia că avem acest bust şi ar fi foarte indicat să-l montăm cât mai curând.

Domnul primar a solicitat personalului din primărie să vadă care este situaţia bustului, aceştia s-au dus şi au spus: domnu', nu mai este", a declarat Eugen Pelin, consilier local. A dispărut chiar din magazia primăriei, o fostă unitate militară, de sub nasul paznicilor.

Nimeni nu ştie cine a luat statuia

Nimeni nu ştie în momentul de faţă cine, cum şi când a luat de aici bustul care cântărea aproximativ o tonă şi jumătate. "A venit a zis că o să-l recondiţioneze, să vină, să-l ducă undeva în centru. Că sunt de la casa de cultură", a declarat paznicul. Primăria însă, care are în subordine Casa de Cultură, spune că nu s-a dat nicio dispoziţie pentru recondiţionare. "Eu îmi aduc perfect aminte că ce era atunci e şi acum, adică statuia nu era, că mi-ar fi sărit în ochi. În toamna lui noiembrie 2020", a declarat Mircea Lupaşcu, consilier primar.

Nimeni nu s-a sesizat atunci, căci nimeni nu ştia că bustul ar fi trebuit să fie acolo. Abia azi, primăria a depus plângere la poliţie. Prejudiciul e uriaş: 90 de mii de lei a costat bustul sculptat de tecuceanul Dan Mateescu în 2004. Bani de la bugetul local. "Organele de cercetare sper să-şi facă datoria şi să găsim cât mai repede şi vinovaţii şi bustul pentru că e o ruşine", a declarat Eugen Pelin, consilier local. Bustul e valoros şi pe piaţa de fier vechi. Bronzul, un aliaj din cupru şi staniu, se vinde cu 21 de lei kilogramul, iar statuia de o tonă şi jumătate poate aduce un profit de peste şase mii de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Bustul lui Ştefan cel Mare a fost furat din magazia primăriei, fostă unitate militară: "Domnu' nu mai este!". Statuia a zăcut uitată aproape două decenii