Video Buteliile cu oxigen la capacitate maximă sunt bombe cu ceas. Spitalul din Arad stă cu geamurile deschise. Pompierii le verifică din 3 în 3 ore
Spitalele românești caută soluții disperate, copleșite de valul de pacienți infectați cu coronavirus. Pentru că în secţiile ATI nu mai sunt demult locuri... buteliile cu oxigen, principalul tratament al bolnavilor cu forme grave sunt înşirate în saloane şi pe holuri.
Incendiile din spitale ne-au arătat că sistemele de oxigen folosite la maximum sunt adevărate bombe cu ceas care nu pot fi însă dezamorsate. Aşa că personalul din spitale caută tot felul de soluţii să evite exploziile. La Spitalul Judeţean din Arad geamurile stau permanent deschise, iar bolnavii şi personalul trebuie să îndure zi şi noapte temperaturile tot mai scăzute.
Sistemul de oxigen a Spitalului Judeţean Arad funcţionează la capacitate maximă. Atât secţiile COVID, cât şi unitatea de primiri urgenţe sunt pline de pacienţi pozitivi, care au nevoie de măşti cu oxigen.
Florina Ionescu, manager Spital Judeţean Arad: Toţi pacienţii care ni se prezintă la UPU au nevoie direct de suport de oxigen. Anul acesta, am achiziţionat oxigen în valoare de 3 milioane 400 de lei, comparativ cu anul trecut când achiziţia a fost de 1 milion 400 de lei.
Bombele cu ceas din spitale
- Cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară a ajuns să-şi trateze pacienţii pe holuri. 15% mai mulţi...
- Medicii spun îngroziți că bolnavii COVID rămân brusc fără aer şi se tem de o tulpină românească: "Sunăm...
- Spitalele sunt în colaps, pacienții își joacă șansa la viaţă la loteria paturilor. OMS a trimis un expert în...
Pericolul este imens.
Horea Timiş, director DSP Arad: Imaginaţi-vă că sunt 12 prize la un pat, sunt N aparate, nu toate aparatele sunt noi. O scânteie de la un aparat, de la o priză poate oricând să facă o nenorocire. Colegii stau cu geamurile deschise.
Florina Ionescu, manager Spital Judeţean Arad: Ne străduim să ţinem pasul am separat ATI-ul ca şi circuit faţă de restul clădirii pentru a evita fluctuaţiile şi căderile de presiune.
În prezent spitalul foloseşte la maximum resursele disponibile, niciun pat nu mai poate fi adus în plus.
Horea Timiş, director DSP Arad: Oricâţi pacienţi mai aşteaptă la ora această în containere, noi nu putem creşte capacitatea pentru că nu o să mai fie oxigen pentru toţi. Am ajuns la limita numărului de paturi.
Pentru a evita o tragedie, pompierii verifică instalaţiile de oxigen din trei în trei ore. În prezent, incidenţa cazurilor COVID în municipiul Arad a trecut de 12 la mie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰