Antena Meniu Search
x

Video Cadourile primite de cuplul Ceauşeascu, într-o expoziție inedită la Buzău

Expoziție inedită găzduită de Muzeul Județean Buzău. Zeci de obiecte primite în dar de cuplul Elena și Nicolae Ceaușescu sunt expuse în această perioadă în galeriile instituției. Vizitatorii pot vedea aici tablouri cu portretele celor doi, alături de vase din porțelan pictate cu momente importante din istoria României, de pe care nu lipsesc, însă, imaginile cuplului dictatorial. 

de Adrian Bonciu

la 26.05.2024 , 08:57

Aici avem un bust din lut, realizat din lut, oferit lui Nicolae Ceauşescu de către sora lui Aurel Vaicu. Expoziția temporară "Un cuplu, o epocă, multe cadouri", conține 75 de obiecte primite de cuplul Nicolae şi Elena Ceauşescu cu diferite ocazii. În expoziţie sunt incluse portrete, tapiserii, vase din porţelan dar și alte obiecte pe care cuplul dictatorial le-a primit în dar. 

Cadourile primite de cuplul Ceauşeascu, într-o expoziție inedită

Marinela Trandafir muzeograf: Majoritatea obiectelor sunt realizate la fabrici de profil precum Porţelanul din Alba Iulia, de la Curtea de Argeş sau chiar Perla din Buzău. 

Vezi și

Pentru a elimina orice disensiune, cele mai multe obiecte erau realizate în perechi, unul cu chipul lui Nicolae Ceaușescu, iar celălălt având în centru portretul Elenei Ceaușescu. Sau, în alt caz, un vas decorativ era realizat cu stema partidului comunist, iar celălalt cu sigla Republicii Socialiste România.

Marinela Trandafir muzeograf: Spre exemplu avem aici un cadou cu chipul lui Nicolae Ceauşescu, iar perechea acestuia este această vază de porţelan cu medalionul Elenei.

Daniel Costache – manager Muzeul Județean Buzău: Cadourile au o puternică componentă estetică non-utilizabilă în viața de zi cu zi pe de-o parte, pe de altă parte  multe dintre ele cuplul Nicolae Ceauşescu nici nu le cunoșteau pentru că este greu de închipuit că fiecare cadou era înmânat personal 

Chiar dacă obiectele sunt legate de o perioadă neagră din istoria României, cei care trec pragul Muzeului Județean apreciază tehnica și felul în care au fost realizate aceste exponate.

Vizitatoare: Obiectele sunt foarte interesante, se vede că sunt realizate de artişti de seamă. 

Expoziția temporară "Un cuplu, o epocă, multe cadouri" este deschisă publicului larg până în luna august. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Toate firmele, obligate să folosească POS. Credeţi că măsura va combate evaziunea fiscală?
Observator » Evenimente » Cadourile primite de cuplul Ceauşeascu, într-o expoziție inedită la Buzău