Cancelarul Austriei spune un "NU" hotărât intrării României în Schengen: "Calendar pentru primăvara următoare"
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă cu liderul PPE, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen, notează news.ro.
Cancelarul Austriei a ridicat din nou problema migraţiei şi a explicat că trebuie căutată o soluţie realistă. „România şi Bulgaria au nevoie de sprijinul nostru, dar şi Ungaria”, a arătat el. „Nu este o discuţie politică, ci una de securitate, nu putem să o ascundem sub preş”, a menţionat cancelarul austriac. „N-ar trebui să avem un război al vorbelor”, a mai spus Karl Nehammer.
El a sugerat, de asemenea, că România nu va fi decuplată de Bulgaria în ceea ce priveşte aderarea la Schengen. La rândul său, preşedintele PPE, Manfred Weber, a arătat că România şi Bulgaria şi-au făcut temele pentru aderarea la Schengen, dar problema migraţiei ilegale este una reală. „Nu vorbim despre a bloca aderarea lor, vrem să ne asigurăm cum putem să ajutăm”, a spus liderul PPE, care l-a criticat în schimb pe şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, spunând că este „dezamăgitor” că nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu ţările africane pentru un acord de readmisie a imigranţilor ilegali. Comisia Europeană trebuie să ajute, a subliniat el, spunând că în aceste condiţii nu pot fi condamnate gesturile unor ţări de a ridica garduri la frontiere.
Politicieni austrieci critică guvernul pentru opoziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen
Mai mulţi politicieni austrieci, atât din opoziţia social-democrată şi liberală, cât şi din rândul partidului conservator de guvernământ, au criticat, înaintea reuniunii de joi a Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE, poziţia ministrului de interne Gerhard Karner de a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, transmite APA, citată de Agerpres.
- Guvernul de la Viena, singur împotriva tuturor în încercarea de a bloca intrarea României în Schengen. Până...
- De ce nu ne vrea, de fapt, Austria în Spațiul Schengen: "Să nu ne mai prefacem că nu înţelegem"
- Veşti bune: Votul pentru aderarea României la Schengen este mâine pe ordinea de zi a Consiliului JAI: "Ultimul Asalt"
O blocadă Schengen nu rezolvă cu nimic numărul cererilor de azil şi nu are nimic de-a face în mod direct cu această problemă, a fost de părere Othmar Karas, membru al Partidului Poporului (OVP) şi vicepreşedinte al Parlamentului European, potrivit căruia amestecarea acestor două subiecte este 'iresponsabilă şi inexplicabilă'.
La rândul său, şeful delegaţiei Partidului Social-Democrat (SPO) austriac în Parlamentul European, Andreas Schieder, a criticat faptul că guvernul austriac şi-a adus aminte de problema migraţiei cu puţin timp înaintea reuniunii miniştrilor de interne ai statelor UE. Fostul ministru de interne Karl Nehammer (actual cancelar, n.red.) şi succesorul său Gerhard Karner ar fi trebuit să aibă cu mult timp în urmă ceva mai bun de propus. 'Acum a pune un veto pe masă este doar dovada propriului eşec şi a incapacităţii guvernului federal austriac', a spus Schieder. El i-a reproşat cancelarului Nehammer că nu a acţionat mai ofensiv în faţa premierului ungar Viktor Orban şi a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic în problema migraţiei. Orban şi Vucic sunt, în cele din urmă, răspunzători în prezent pentru 'creşterea rutei balcanice' de migraţie, a adăugat el.
'Vetoul anunţat al Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen arată superficialitatea guvernului austriac şi ameninţă nucleul proiectului european: libertatea', a criticat şi preşedinta partidului NEOS, Beate Meinl-Reisinger, într-un comunicat emis miercuri, în care a cerut guvernului de la Viena să-şi retragă ameninţarea vetoului. Nu este bine atunci când problemele migraţiei sunt confundate cu libertatea de mişcare pentru cetăţenii şi cetăţenele Europei, a subliniat, la rândul său, Iratxe Garcia Perez, lidera grupului social-democrat din Parlamentul European, într-o conferinţă de presă la Viena. Întrucât, potrivit Comisiei Europene, Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc toate criteriile de aderare la Schengen, grupul social-democrat sprijină deplin această aderare, a declarat eurodeputata spaniolă
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰