Video Când ajunge în România ciclonul care a devastat Italia. Pagube de miliarde de euro, 20.000 de evacuaţi şi 14 morţi
Zeci de români au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele după inundaţiile catastrofale din nordul Italiei. Autorităţile au evacuat în total 20 de mii de oameni, mulţi dintre ei fiind salvaţi cu elicopterele. 14 persoane au murit până acum iar pagubele provocate de puhoaie se ridică la miliarde de euro.
În Faenza, o localitate situată aproape de Bologna, zeci de oameni au fost evacuaţi. Printre cei care şi-au părăsit ieri locuinţa se numără şi Dan Floria, care locuia împreună cu familia.
Dan Floria: E totul inundat!
Bărbatul s-a intors azi acasă, să vadă ce mai poate salva din locuinţă.
Dan Floria: E jale! În curte e piscină. Noi am fost evacuaţi ieri cu bărcile din bloc. Încerc să intru în casă, dar nu ştiu dacă o să reuşesc. E nămolul de 30 de centimetri.
- "Ceva de groază! În 55 de ani nu am văzut aşa ceva". Mărturia tulburătoare a lui Dan, un român prins în iadul...
- Ciclonul care a produs catastrofe în Italia, "unul la o sută de ani". Se îndreaptă spre România şi provoacă...
- Ciclonul care a devastat Europa vine cu viteză spre România. În Italia şcolile au fost închise, iar maşinile au...
Peste 1500 de intervenţii au avut pompierii italieni şi în oraşele Forli şi Cesena, în decurs de 48 de ore. Acolo unde nu au putut intra autospecialele, au fost folosite elicoptere şi bărci cu motor.
Românii din zonă sunt încă în stare de şoc
Paula, româncă: Astăzi, după ce s-au retras apele, toată lumea curăţă, lucrează. Suntem norocoşi, aici s-au retras apele. Am rămas fără grădină, maşinile le-am salvat la 1 noaptea.
În apropiere, la Lugo şi Cervia, nivelul apei a urcat la un metru în unele zone, iar oamenii au fost nevoiţi să se refugieze la etajele superioare ale clădirilor. Pompierii, militarii şi protecţia civilă intervin deocamdată doar acolo unde situaţia e foarte gravă. Aşa că în multe sate sau oraşe, localnicii se descurcă singuri. În comuna Massa Lombarda, Mihai şi vecinii lui încearcă să protejeze de inundaţii fabrica locală.
Marcel Crişan, locuitor Massa Lombarda: Mă deplasez prin apă cu bicicleta, este singurul mijloc sigur de transport în momentul ăsta. Am făcut bariere, baraje mai bine zis, din blocuri de argilă, pentru a opri apa. Se poate vedea.
27.000 de oameni nu au curent electric
De sus, din elicopter, se vede cel mai bine dezastrul din regiunea Emilia Romagna. Guvernul ia în calcul să declare stare de calamitate la cererea primarilor, care avertizează că râurile ieşite din matcă pun în continuare în pericol sute de vieţi.
Michele Da Pascale, primar Ravenna: Suntem recunoscători pentru ce s-a făcut până acum, dar acum avem nevoie de armată pentru a închide aceste scurgeri de terasament.
În timp ce zeci de mii de oameni sunt afectaţi de inundaţii, alţii se gândesc la distracţie. Organizatorii au refuzat să amâne concertul lui Bruce Springsteen din această seară în Ferrara, oraş situat la 60 de kilometri distanţă de zonele afectate
Cum va afecta ciclonul vremea din România
Cicloanele repetate din Marea Mediterană, care au adus prăpădul în nordul Italiei, se vor simţi şi în România zilele următoare.
Simona Căpşună, meteorolog Observator: În România vor fi averse din loc în loc în acest weekend, dar săptămâna viitoare ploile vor apărea pe suprafeţe extinse şi ar putea lăsa cantităţi mai importante de apă prin sud şi prin est. Aversele vor veni însoţite de vijelii, descărcări electrice şi grindină.
Până să ajungă la noi în ţară, ploile torenţiale au inundat zeci de case într-un oraş din vestul Serbiei. Iar în Novi sad, doi oameni au fost salvaţi de pe acoperişul maşinii înconjurate de ape.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰