Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Când începe postul Paştelui în 2022. Ce este strict interzis în cele 40 de zile

Paştele ortodox cade în 2022 pe 24 aprilie, iar potrivit tradiţiei postul Paştelui cade cu 40 de zile înainte de sărbătoare.

de Redactia Observator

la 14.02.2022 , 14:45

Când începe postul Paştelui în 2022. Ce este strict interzis în cele 40 de zile - Shutterstock

Este cel mai lung post din calendarul ortodox şi cel mai restrictiv. În toată această perioadă sunt doar două dezlegări la peşte, de Bunavestire şi de Florii.

Postul Paștelui se mai numește și Postul Mare. În acest an, 2022, cade în prima parte a lunii martie. Mai precis, cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an, va începe pe 7 martie și se va încheia pe 23 aprilie.

Ce este strict interzis în Postul Paştelui

Articolul continuă după reclamă

În postul Paştelui este strict interzis să consumăm produse de origine animală, precum carne, brânză, ouă, lapte și pește. De asemenea, este interzis fumatul şi alcoolul. Totodată, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. În această perioadă este importantă şi o sfinţire a casei, să se spună rugăciuni.

Pe acelaşi subiect

Strict interzise în această perioadă sunt şi nunţile. Nu se fac nunți în post pentru că perioadă este de postire și se referă atât la postirea sufletească, dar și la cea trupească. Un alt motiv pentru care nu se fac nunți în post este faptul că imediat după slujba Tainei Nunții sunt organizate petreceri cu multă mâncare și băutură, dar și cu o atmosferă ce este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează perioada postului. Biserica nu permite săvârșirea cununiilor religioase în zilele de post tocmai pentru ca bucuria nunții să nu fie umbrită de restricțiile postului.

Când pică Paştele catolic

În 2022, Paştele Ortodox şi Paştele Catolic pică la o săptămână distanţă între ele. La ortodocşi, Paştele o să fie sărbătorit pe 24 aprilie, în timp ce Paștele catolic se sărbătorește în 17 aprilie. Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă. Aceasta se calculează după o regulă stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325.

Diferenţa dintre Paştele ortodox şi Paştele catolic este dată de faptul că Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian. Există astfel şi ani în care sărbătorile pică în aceeaşi zi, dar şi ani în care decalajul este mai mare de o săptămână.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Când începe postul Paştelui în 2022. Ce este strict interzis în cele 40 de zile