Antena Meniu Search
x

Video Când s-ar putea relua zborurile Blue Air anulate. Peste 50.000 de pasageri au fost abandonați prin toate colțurile Europei

Peste 50.000 de pasageri au fost lăsaţi "în aer" de decizia şoc a Blue Air de a anula cursele. Statul român face în aceste momente liste cu toţi care au nevoie de ajutor. Guvernul le promite că vor fi aduşi din toate colţurile Europei, cu sprijinul companiei aeriene de stat. Nu se ştie însă când se va întâmpla acest lucru. În urmă cu puţin timp, Blue Air a anunţat că Ministerul Mediului a ridicat poprirea de pe conturi, ceea ce înseamnă că operatorul aerian îşi poate relua zborurile chiar de mâine.  

de Redactia Observator

la 07.09.2022, 20:06

Vezi și

Sunt cel puţin 30 de curse pe care Blue Air le opera în fiecare zi înspre şi dinspre România. Brusc, operatorul aerian a anunţat că nu mai ridică aeronavele de la sol. 

Pasager: Dilema pentru mine este foarte mare. De ce Blue Air nu m-a informat, nu mi-a trimis niciun mesaj.

Mulţi pasageri cu zboruri Blue Air anulate şi-au petrecut noaptea în aeroport, fără să ştie încotro să o ia

Alex Prunean, reporter Observator: Cei mai mulţi pasageri care ar fi trebuit să zboare aseară de aici, de pe aeroportul din Cluj către Valencia, sunt veniţi din alte oraşe ale ţării. Astfel că au aflat de anularea zborurului în timp ce se aflau pe drum sau chiar aici, în aeroport. 

Pe acelaşi subiect

Pasager: N-am primit absolut niciun mesaj. Eu vin de pe drum. Acolo locuiesc, trebuie să ajung la şcoală cu copiii.

Aceşti doi tineri, proaspăt căsătoriţi, trebuiau să fie astăzi pe o plajă din Grecia. Vacanţa s-a terminat înainte de a începe.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Disperaţi, câţiva români care trebuiau să decoleze de pe Fiumicino din Italia au dormit pe scaunele din aeroport. Ori, direct pe jos, cu bagajele sub cap. Câțiva oameni au fost întorşi aseară din Atena, de la poarta de îmbarcare, cu 20 de minute înainte de decolare. Aproape 50 dintre aceştia s-au organizat şi au plecat din Grecia cu un autocar. Încă 100 de persoane au rămas acolo.

Pasager: Autocarul l-am procurat singuri ca să nu dormim pe jos. Locuiesc în Atena şi am zis să vin în concediu. Ia uite ce concediu, am făcut pe drum 20 de ore cu copil mic.

Pasager: Unii şi-au plătit bilete de avion la alte companii aeriene, dar sunt foarte scumpe. 350 de euro

Pasager: Mulţi au rămas pe aeroport pentru că nu mai aveau bani.

Statul a dat bani pentru aducerea românilor în țară, iar Sorin Grindeanu vrea să-i recupereze de la Blue Air

Deşi este vorba despre o companie privată, autorităţile au băgat mâna adânc în buzunar. Statul român a luat 5 milioane de lei din fondul de rezervă pentru a-i aduce acasă pe românii abandonaţi prin Europa. Compania aeriană de stat se va ocupa de aceste zboruri. Deocamdată nu se ştie câte vor fi şi când vor fi efectuate, deşi au trecut mai bine de 24 de ore de la declanşarea crizei. 

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Să ştiţi că ministerul se va îndrepta împotriva acestei companii pentru recuperarea acestor sume cheltuite cu transportul cetăţenilor români. La fel cum sunt convins că mulţi dintre călătorii care s-au aflat în această situaţie se vor îndrepta. Eu îi îndemn pe toţi! 

Până când se vor vedea îmbarcaţi, oamenii trebuie să sune la Ministerul de Externe sau să dea mesaje către Protecţia Consumatorului. Se vor înscrie pe o listă de aşteptare, iar autorităţile îi vor contacta şi îi vor informa despre ora şi ziua când trebuie să se prezinte în aeroport. 

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt Guvern: MAE preia prin call-center și prin sonsulate solicitările cetățenilor români. Această listă, care e actualizată în timp real la nivelul MAE, e transmisă la Ministerul Transporturilor, care preluând aceste liste organizează zborurile care vor fi operate de TAROM. 

Până vor veni avioanele TAROM, pasagerii Blue Air trebuie să se descurce cum pot

Florin Nino, travel vlogger: Aeronava n-a mai ajuns astăzi în Skyathos. Sunt peste 100 de români aici, în aeroport. Cei mai mulţi au luat legătura cu Guvernul României. Răspunsul a fost simplu: Sunteţi pe o listă de aşteptare şi nimic mai mult.

Peste 2000 de români s-au înscris deja pe aceste liste. Mai norocoşi sunt cei care şi-au luat biletele prin agenţii de turism, circa 3.000 de persoane.

Alin Burcea, vicepreședinte ANAT: Prin agenţie, banii sunt asiguraţi conform legii. Repatrierea o vor face toţi agenţii. Trebuie să existe şi pentru noi un fond de despăgubire, pentru că noi mai plătim încă o dată biletele pe care deja le-am plătit la Blue Air.

Pentru timpul pierdut şi nervii întinşi la maximum, oamenii vor să fie despăgubiţi

Iulia Pop, reporter Observator: Pregătiţi de drum, mii de oameni au aflat în aeroporturi, la îmbarcare, că zborul lor a fost anulat. În faţa unei astfel de situaţii, cel mai important e să ne păstrăm calmul.

Ca pasager, dacă nu eşti anunţat din timp, iar în cazul de faţă nu ai fost şi nici nu ţi se oferă variante alternative de zbor, pe lângă preţul biletului poţi primi şi despăgubiri care pot ajunge până la 300 de euro.

Horia Constantinescu, președinte ANPC: Trebuie să depună sesizare către autoritatea noastră pentru ca la momentul centralizării acestora să arătăm care este realitatea. Nu vorbim doar despre o vătămare financiară, vorbim despre o vătămare a intereselor consumatorilor de a reveni acasă pentru a-şi duce copiii la şcoală, de a revi acasă pentru a-şi continua viaţa de zi cu zi. 

Cristian Clipa, avocat: Pasagerii au dreptul la a fi despăgubiţi pentru scenarii de acest tip. Ei se pot adresa printr-o notificare companiei aeriene. Unii dintre aceşti pasageri au pierdut pur şi simplu ocazia de a valorifica oportunităţi de afaceri, întâlniri, ocupare de posturi. 

Avocaţii mai spun că motivele invocate de compania aeriană pentru a anula zborurile nu se încadrează în sfera cauzelor obiective, cum ar fi o catastrofă naturală. Aşa că oamenii au toate şansele să câştige şi în instanţă

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Când s-ar putea relua zborurile Blue Air anulate. Peste 50.000 de pasageri au fost abandonați prin toate colțurile Europei