Meniu
Search
x

Video Filmul zilei în care Blue Air a anulat zborurile din senin, iar planurile a mii de oameni au fost distruse. Cum s-a ajuns aici

Este haos pe aeroporturi, după ce Blue Air a anulat zborurile până pe 12 septembrie. Peste 3.000 de pasageri sunt afectaţi, iar mulţi dintre ei au aflat vestea chiar înainte de îmbarcare. Compania aeriană a anunţat că nu mai are bani pentru operaţiunile zilnice după ce Ministerul Mediului a pus poprire pe conturi din cauza unei amenzi neplătie. Tanczos Barna susţine însă că acest lucru nu justifică anularea zborurilor. Până şi premierul a intervenit în scandal, care a cerut ca lucrurile să revină la normal cât mai repede.  

De Greta Neagu la 06.09.2022, 19:36
Vezi și

Primele opt curse programate astăzi au plecat spre destinaţie, cu sau fără întârziere. Problemele au apărut imediat după ora 10, când pasagerii zborului spre Paris au fost anunţaţi că avionul va decola mai târziu. 

Chemaţi pe cineva care este în măsură să ne dea informații!

A urmat cursa de Stockholm, care nu a mai plecat la 13:25. 

Deci nu se poate! Suntem extraordinar de mulţi, încep şcolile, ce e bătaia asta de joc?

Pe acelaşi subiect

În schimb, avionul spre Corfu, programat cinci minute mai târziu, a decolat cu un sfert de oră întârziere. Au urmat încă patru curse reţinute la sol, spre Lyon, Atena, Mallorca şi Dubrovnik. În jurul orei 16 a venit şi anunţul: toate avioanele Blue Air rămân pe pistă. Toate zborurile sunt anulate, cu o singură excepţie. La ora 16:47, avionul spre Iaşi a decolat de pe Otopeni. Cei peste o mie de pasageri intraţi deja în terminalul de plecări au fost evacuaţi în afara aeroportului. 

Scoatem toţi pasagerii pe fluxul de sosiri. Mergeţi şi vă luaţi bagajele de acolo. Toţi pasagerii Blue Air pe ziua de astăzi nu vor rămâne pe aeroport pentru că nu aveţi de ce. Niciun zbor nu va pleca. Noi vă vom scoate în zona liberă, cine are bagaj va merge să îşi ia bagajul. 

În total, 14 curse Blue Air au fost anulate numai astăzi, alte câteva sute vor fi anulate în zilele următoare

Pasageră: Ar fi trebuit să zburăm cu Blue Air, dar au anulat zborul şi nu avem detalii dacă mâine zburăm. Noi vom face procedura simplă de a cere daune pentru toate cheltuielile pe care le-am avut. Despăgubirea de 600 de euro la care avem dreptul. Ne vom acoperi singuri aceste costuri, deşi orice companie serioasă acoperă astfel de costuri.

Pasageră: Nu ne dă nimeni niciun fel de informație, doar ce vedem pe monitor. Am luat biletele acum două luni, aseară am primit e-mail de confirmare în care ne urau drum bun în avioanele companiei.

Pasageră: Așteptăm de 3 ore să ne ajute. Nu mai avem bani să mergem acasă înapoi, sunt  persoane care au mulți copii. Doamna are copil cu epliepsie, nu poate să plece înapoi.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt aeroport: Biletul de avion este un contract între pasager și compania aeriană. Așa că toate clauzele de acolo sunt între cele două părți. Noi doar ne asigurăm că cele două părți își îndeplinesc toate îndatoririle. Obligația companiei aeriene a fost să le ofere asistență, apă, alimente și să-i conducă în zona publică a terminalului împreună cu bagajele.

Aceeaşi situaţie şi pe alte aeroporturi din ţară, după ce Blue Air a anulat mai multe zboruri

Pasager: Eram în drumul spre securitate. Trebuia să intru, să trec de controlul de securitate. Am văzut canceled, am zis - bun, ce e de făcut? Din fericire am reuşit să schimb zborul cu unul care o să fie astăzi, mai târziu. Îi foarte neplăcut. Nici măcar n-am primit o informare în prealabil ca să ştim că o să fie anulate. 

Aceeaşi situaţie şi la zborurile spre România. Pentru că avioanele nu au mai plecat din ţară, pasagerii au rămas cu buza umflată pe aeroporturi de peste mări şi ţări. Doar pe Otopeni trebuiau să aterizeze în această seară şapte avioane Blue Air. Unii pasageri au fost urcaţi în avioane, dar mai apoi au fost debarcaţi. Au aşteptat ore în şir fără o explcaţie. 

Nicolae Ciucă, premierul României: Nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară. Este vorba de 3.000 de români. 

De ce a anulat Blue Air zborurile programate până pe 12 septembrie

De unde a pornit totul? Blue Air nu mai are bani, pentru că Ministerul Mediului a pus poprire pe toate conturile companiei. Aşa că nu mai poate plăti costurile operaţionle, de la combustibil până la taxele de aeroport

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Conturile au fost blocate de către Administraţia Fondului de Mediu datorită faptului că Blue Air are o datorie de oeste 28 de milioane de lei la bugetul AFM. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Cer Blue Air să îşi reia zborurile imediat, să îşi onoreze obligaţiile faţă de călători, să îşi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentr o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe cale legală acest diferent.

Deşi mii de români sunt păgubiţi, iar o companie aeriană românească este în imposibilitatea de a funcţiona, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu nu a spus nimic până la această oră. Cu doar câteva ore înainte de a suspenda zborurile, Blue Air a anunţat încheierea unui parteneriat cu Air Connect, prin care unele curse vor fi operate de noua companie aeriană. Parteneriatul intră în vigoare luni, 12 septembrie, exact data până la care Blue Air a anunţat că nu va mai zbura.

Decolări Blue Air amânate, apoi anulate

10:50 Paris

13:25 Stockholm

14:45 Lyon

14:50 Atena

15:15 Mallorca

15:45 Dubrovnik

16:20 Cluj 

Decolări anulate Blue Air

18:10 Oslo

19:10 Porto

19:20 Tel Aviv

19:40 Alicante

19:45 Bilbao

20:20 Hamburg

21:40 Valencia

Aterizări Blue Air anulate

17:40 Paris

18:30 Atena

18:50 Cluj

19:10 Dubrovnik

19:55 Stockholm

21:00 Lyon

22:15 Mallorca

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Filmul zilei în care Blue Air a anulat zborurile din senin, iar planurile a mii de oameni au fost distruse. Cum s-a ajuns aici

Breaking News

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, de la 5,50%

BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an, de la 5,50%