Antena Meniu Search
x

Video Criza Blue Air. Ciucă: 2.098 de români cu zboruri anulate au cerut sprijin să revină în țară

Un număr de 2.098 de cetăţeni români au apelat, până în această dimineaţă, la serviciile consulare pentru a solicita sprijin pentru întoarcerea în ţară, în contextul anulării zborurilor Blue Air, a anunţat premierul Nicolae Ciucă miercuri. El a precizat că toate ministerele şi instituţiile de linie se vor implica pentru aducerea în ţară a celor afectaţi de deciziile companiei aeriene. Guvernul a organizat o celulă de criză, după ce mii de români aflaţi în străinătate, care ar fi trebuit să se întoarcă în România, au fost brusc informaţi că aeronavele companiei low-cost Blue Air nu vor mai zbura.

de Redactia Observator

la 07.09.2022, 11:26

Vezi și

Compania aeriană a anunțat ieri că va suspenda toate zborurile până luni, 12 septembrie, din cauza faptului că toate conturile i-au fost blocate. Potrivit oficialilor, mii de oameni sunt afectaţi, mulţi dintre ei aflând vestea chiar înainte de îmbarcare, situaţie care a provocat haos în mai multe aeroporturi. Criza Blue Air vine după ce compania a anunţat că are conturile blocate din cauza unei amenzi neplătite.

Ministerul Afacerilor Externe anunţase anterior că peste 620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air, solicitaseră până marţi noaptea, sprijin să revină în ţară. Nicolae Ciucă a revenit astăzi cu precizarea că un număr de până la 2.098 de cetăţeni au cerut sprijin pentru întoarcerea în România, în contextul crizei Blue Air.

"Mai mulţi cetăţeni români au rămas blocaţi în mai multe aeroporturi şi, în acest sens, începând de aseară am luat decizia să intervenim pentru a sprijini cetăţenii români. Ei sunt clar afectaţi de suspendarea acestor zboruri. Şi ministerele de linie au întreprins măsurile necesare, astfel încât să-i sprijinim să revină acasă. Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii şi fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situaţie. Ca atare, în acest sens, rog Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului să urmărească şi monitorizeze îndeaproape întregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcţionarea tuturor structurilor care au fost nominalizate să se ocupe de această situaţie, 24 de ore, pe toată perioada în care va fi activă hotărârea de guvern pe care o să o adoptăm în şedinţa de astăzi", a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

Şeful ANPC, Horia Constantinescu a anunţat că ia în calcul depunerea în continuare de sesizări către organele de cercetare penală. "Ne dorim să înţelegem dacă ceea ce se întâmplă a fost cu intenţie sau îmbracă sau nu şi o formă penală", a subliniat acesta. 

Pe acelaşi subiect

Problemele au început ieri, în jurul orei 10.00, după ce pasagerii cursei spre Paris au fost anunţaţi că avionul care urma să-i ducă la destinaţie va decola cu întârziere. Următorul avion rămas la sol a fost cel spre Stockholm. 

Pasager: Deci, nu se poate! Suntem extraordinar de mulţi, încep şcolile, ce e bătaia asta de joc?

Guvernul a înfiinţat o celulă de criză 

Au urmat alte curse blocate la sol, spre Lyon, Atena, Mallorca şi Dubrovnik. Anunţul care i-a adus pe pasageri la disperare: toate avioanele Blue Air rămân pe piste, cu o excepţie - avionul spre Iaşi. Ceilalţi pasageri au fost conduşi în afara Aeroportului Henri Coandă. 

Reprezentant Blue Air: Toţi pasagerii Blue Air pe ziua de astăzi nu vor rămâne pe aeroport pentru că nu aveţi de ce. Niciun zbor nu va pleca. Noi vă vom scoate în zona liberă, cine are bagaj va merge să îşi ia bagajul. 

A fost momentul în care reprezentanţii Blue Air s-au confruntat cu peste o mie de oameni nervoşi. 

Valentin Iordache, purtător de cuvânt aeroport: Obligatia companiei aeriene (...) a fost sa le ofere asistenta, apa, alimente si sa-i conduca in zona publica a terminalului impreuna cu bagajele.

Faptul că Blue Air nu şi-a anunţat proprii angajaţi nu a fost de natură să liniştească spiritele.

Femeie: Am luat biletele acum două luni, aseara am primit e-mail de confirmare in care ne urau drum bun in avioanele companiei.

Aceleaşi probleme s-au înregistrat şi în Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca.

Pasager: Eram în drumul spre Securitate. Trebuia să intru, să trec de controlul de securitate. Am văzut canceled, am z - bun, ce e de făcut? Nici măcar n-am primit o informare în prealabil ca să ştim că o să fie anulate. 

Adina şi Vasile, proaspăt căsătoriţi, au aşteptat un an de zile să plece în Grecia, în mult dorita lună de miere. Planurile lor au fost însă date peste cap de criza de la Blue Air.

Pasageri: - Mergem în luna de miere.

- Am vrut să mergem.

- Am vrut.

- Căutăm acum un zbor spre Bucureşti în noaptea asta ca să plecăm mâine în Creta cu o altă companie. 

- Au avut probleme demult. De ce au mai lăsat lumea să-şi cumpere bilete de pe Blue Air? De ce?

Alte sute de români au rămas blocaţi în străinătate. Unii chiar au fost urcaţi în avioane, după care li s-a cerut să coboare. Nu au primit nicio explicaţie din partea companiei.

Nicolae Ciucă -  premierul României: Nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară. Este vorba de 3000 de români. 

În sprijinul românilor aflaţi în această situaţie a fost activat un număr unic de telefon, unde oamenii pot cere ajutorul autorităţilor române. Sau o pot face prin email - la adresa [email protected]. De asemenea, cetățenii români pot apela şi la cea mai apropiată misiune diplomatică sau cel mai apropiat oficiu consular al României din statul în care se află.

Foarte important însă, în cazul grupurilor de turişti, este recomandat ca doar o singură persoană să contacteze oficialii tocmai ca sa nu fie supraaglomerate liniile.  Situaţia este gestionată de Ministerul Afacerilor Externe, iar după centralizarea datelor, românii vor fi aduşi în ţară cu aeronave TAROM. Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul va aloca bani din fondul de rezervă pentru a achita aceste curse. 

Potrivit MAE, peste 620 de cetățeni români - afectați de anularea zborurilor din Cehia, Cipru, Croația, Grecia, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania și Regatul Unit - au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară. 

Compania Blue Air a decis să-şi ţină aparatele la sol, pe motiv că nu mai are bani. De vină ar fi Ministerul Mediului, care i-a pus poprire pe conturi.

Ministrul Mediului: Conturile au fost blocate de către Administraţia Fondului de Mediu datorită faptului că Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM. 

Cu doar câteva ore înainte de a-şi suspenda zborurile, Blue Air a anunţat încheierea unui parteneriat cu nou-înfiinţata Air Connect, care va intra în vigoare luni, exact în ziua în care compania low-cost a decretat reluarea curselor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Criza Blue Air. Ciucă: 2.098 de români cu zboruri anulate au cerut sprijin să revină în țară