Meniu
Search
x

Când vom putea renunţa la măşti? Valeriu Gheorghiță: Prin folosirea corectă a măştilor ne ferim de foarte multe alte infecţii

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că oamenii vor putea renunţa la masca de protecţie în momentul în care se va ajunge la un grad ridicat de imunziare colectivă şi atunci când oamenii de ştiinţă vor constata că nu circulă tulpini are virusului care să nu fie acoperite de vaccin.

De Iulia Iancu la 22.02.2021, 07:13
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

„În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă a vreau să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a explicat Valeriu Gheorghiţă într-o emisiune tv. 

Medicul a arătat că datele centralizate atât în România, cât şi din alte ţări în care au demarat campanii de vaccinare, arată „o eficienţă a vaccinului în viaţa de zi cu zi” în sensul în care s-a dovedit scăderea incidenţei cazurilor de COVID-19. 

El a precizat că, la nivel naţional, s-a observat reducere a incidenţei bolii  la persoanele vaccinate în prima etapă, la cele din centrele sociale, iar datele centralizate de medicii de la Iaşi care îngrijesc pacienţi dializaţi relevă  o scădere cu 90% a incidenţei cazurilor la această categorie de bolnavi.

Situația epidemiologică în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat pentru duminică, 21 februarie 2021, că au fost înregistrate 2.419 cazuri noi cu coronavirus în ultimele 24 de ore. 

Până pe 21 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 779.695 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 724.333 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 19.847 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

803.098 de persoane au fost imunizate până în prezent

803.098 de persoane au fost vaccinate până acum anti-Covid în România, potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Ţara noastră a început de pe data de 27 decembrie campania de vaccinare cu serul celor de la Pfizer-BioNTech. Alte două vaccinuri care au fost aprobate sunt Moderna (imunizarea oamenilor începând cu data de 4 februarie) şi Oxford-AstraZeneca (primele doze au fost administrate pe 15 februarie).

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Când vom putea renunţa la măşti? Valeriu Gheorghiță: Prin folosirea corectă a măştilor ne ferim de foarte multe alte infecţii