Antena Meniu Search
x

Capitala a intrat în scenariul roşu. Ce măsuri şi restricţii au fost adoptate în şedinţa CMBSU

de Redactia Observator

la 12.01.2022, 17:39

Vezi și

ACTUALIZARE 16:45. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat măsurile aferente trecerii de pragul de 3 la mie

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, miercuri, după ce rata de infectare în Capitală a ajuns la 3,32 la mie. 

A fost adoptată Hotărârea numărul 2 din 2022 care prevede actualizarea restricţiilor, în conformitate cu actele normative aflate în vigoare, dar şi cu pragul de 3 la mie. 

Potrivit documentului, masca dmască medicală sau de tip FFP 2. Documentul prevede, de asemenea, excepţiile de la purtarea măştii, aşa cum au fost ele stabilite de autorităţile naţionale. 

Pe acelaşi subiect

În plus, se prevede reducerea capacităţii la 30% la toate spaţiile închice care vor funcţiona n intervalul 5 - 22. 

Prefectul Capitalei, Alexandra Văcaru, a declarat, la finalul şedinţei, că o altă modificare vizează activitatea restaurantelor şi cafenelor din incinta unităţilor de cazare, a pensiunilor şi a hotelurilor.  

Despre aglomeraţia din mijloacele de transport în comun, Alexandra Văcaru a spus că operatorii de transport public au luat deja o serie de măsuri de la începutul pandemiei.

”Anul trecut, când creştea rata de incidenţă, am stabilit cu Metrorex suplimentarea trenurilor şi STB-ul, de asemenea, a suplimentat. În zilele următoare vom avea noi întâlniri, dacă se va ridica problema şi eventual vom propune chiar, să vedem dacă sunt necesare, în acest context, o eventuală suplimentare sau găsirea unor noi soluţii", a declarat prefectul Capitalei. 

Văcanu a mai afirmat că în privinţa cinematografelor, teatrelor, sunt menţinute aceleaşi măsuri. 

În privinţa obligativităţii purtării măştilor de protecţie, prefectul a arătat că în decizia de astăzi s-au aliniat prevederile Ordinului cu excepţiile prevăzute, fără alte modificări din partea DSP. 

„Nu s-a schimbat nimic în raport cu hotărârea de Guvern, în sensul în care aveam la acel rang de 1 la mia de locuitori, până la 1 la mia de locuitori, cu depăşirea limitei de 1 la mia de locuitori, şi nu s-a schimbat nimic pentru că tot ce am modificat astăzi a vizat rangul de referinţă, rata de incidenţă la 3 la mia de locuitori, deci nu s-a modificat nimic. Era deja stabilit pentru depăşirea ratei de 1 la mia de locuitori. Ce s-a constatat în ultima hotărâre a comitetului a rămas neschimbat cu privire la sălile de fitness”, a precizat Alexandra Văcaru.

Ştirea iniţială

Omicron se răspândeşte tot mai repede şi la noi în ţară, astfel că autorităţile pregătesc noi măsuri şi restricţii. Deja sute de localităţi au intrat în scenariul roşu. La fel şi Capitala. Rata de infectare în Bucureşti a trecut, astăzi, de 3 la mia de locuitori. Valoare la care nu a mai fost din noiembrie anul trecut.

Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte în şedinţă de la ora 15.00  în această după-amiază pentru a discuta posibile noi măsuri după ce Capitala a intrat în scenariul roșu

Ce măsuri s-ar putea lua în București

Creşte repede numărul de cazuri de Covid inclusiv în Capitală. Azi rata de incidență a trecut de 3,3 la mia de locuitori. Astfel de valori se înregistrau în București spre finalul valului al patrulea, adică în noiembrie anul trecut. Dar, trevuie spus că au existat și valori de 16 la mia de locuitori în perioada de vârf din toamna trecută. 

Azi, la ora 15.00, la prefectură ale loc o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență acolo unde vor fi decise noi restricții. Atunci când de incidența trece de 3 la mia de locuitori, accesul în restaurante poate fi limitat la 30% din capacitatea totală. La fel se întâmplă și pentru accesul la săli de fitness, piscine sau cinematografe. Poate cea mai importantă măsură se referă însă la școli. Dacă incidența trece de 3 la mia de locuitori iar profesorii și personalul din școli nu sunt vaccinați în proporție de peste 60%, copiii învață în online. Lista completă a şcolilor şi grădiniţelor din București care  vor intra în online.

Zece localități din judeţul Ilfov au depăşit rata de incidenţă de 3 la mie. Corbeanca, Dascălu şi Otopeni au trecut chiar de 5 la mie

Zece dintre unităţile-administrativ teritoriale din judeţul Ilfov au depăşit rata de incidenţă de 3 la mie, multe altele apropiindu-se de acest parg. Corbeanca, Dascălu şi Otopeni au trecut chiar de 5 la mie rată de infectare. Potrivit datelor transmise, miercuri, de Prefectura Ilfov, zece dintre unităţile-administrativ teritoriale din judeţ  au depăşit rata de incidenţă de 3 la mie.  

Sunt în această situaţie Bragadiru (3,51),  Chiajna (3,81), Chitila (3), Mogoşoaia (3,77), Popeşti-Leordeni (4,56), Snagov (4,81) şi Voluntari (3,59).   La acestea se adaugă Corbeanca, unde rata de infectare a ajuns la 5,22 la mie, Dascălu, 5,26 şi Otopeni, cu 5,13 la mie. Doar cinci dintre unităţile administrativ teritoriale din judeţ mai sunt sub pragul de 1 la mie, moment în care se impun primele restricţii.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Capitala a intrat în scenariul roşu. Ce măsuri şi restricţii au fost adoptate în şedinţa CMBSU