Video Cât timp vom mai resimţi efectele penei cibernetice care a îngheţat pe loc toată planeta. Avertismentul unui expert IT
După o zi în care întreaga planetă a fost paralizată din cauza unei erori de soft, marile companii aeriene afectate de blackoutul ciberntic îşi revin cu greu. Sunt în continuare cozi interminabile în aeroporturi, pentru că mii de oameni încearcă să găsească un zbor disponibil. Experţii spun că efectele vor fi resimţite săptămâni întregi de acum înainte.
După ziua în care toate companiile aeriene importante şi-au încheiat abrupt operaţiunile aproape în toată lumea, mulţi pasageri nu au reuşit să găsească azi zboruri. Îmbarcările s-au făcut tot cu un bilet scris de mână, pentru că multe calculatoare nu funcţionează nici azi.
Zeci de mii de oameni blocaţi în aeroporturi
Doar în Marea Britanie, de pildă, 7 mii de pasageri au rămas cu ochii-n soare după ce 45 de zboruri ale unor companii încă afectate de probleme tehnice, au fost anulate din şi spre aeroporturile britanice. În total, după ziua de ieri, sunt 50 de mii de oameni, turişti şi localnici, care îşi caută un alt zbor într-un weekend care se preconiza extrem de aglomerat şi înainte de pana de servicii IT. La nivel mondial, peste 5 mii de zboruri au fost anulate şi astăzi.
E haos şi în cadrul altor mari companii internaţionale. Angajaţii lucrează la foc continuu ca să recupereze ziua pierdută. Chiar şi micii comercianţi au încă probleme şi trebuie să refuze foarte mulţi cumpărători pe care îi întâmpină cu mesaje în care sunt atenţionaţi că nu pot folosi cardurile bancare.
- Ce se schimbă la nivel mondial după haosul creat de CrowdStrike. Rivalii companiei au intrat deja pe fir
- De la "începe Al Treilea Război Mondial", la "atac cibernetic al elitelor globale". Cele mai răspândite teorii...
- CrowdStrike a pierdut 7,5 miliarde de dolari, după ce a provocat cea mai mare pană IT din istorie. Sistemele nu...
Ce avertizează experţii
Efectele ar putea fi resimţite încă multe săptămâni de acum înainte, pentru că fiecare sistem trebuie resetat manual, spun experţii. "Găseşte fişierul, şterge-l şi apoi restartează sistemul, ca să funcţioneze. Asta nu durează foarte mult, vorbim de 30 de secunde până la 1 minut, dar asta trebuie făcut pentru fiecare calculator şi trebuie să fie o persoană care face asta. Vorbim de milioane de calculatoare", spune James Bore, expert IT.
Softul de securitate al companiei Crowdstrike pentru sistemele Microsoft a îngheţat pe loc o planetă, însă nici acum nu se ştie de ce o astfel de actualizare dedicată companiilor nu a fost verificată înainte. În timpul ăsta, însă internetul nu avea probleme. Milioane de utilizatori au făcut haz de necaz şi au glumit pe reţelele sociale. Printre cei mai vocali a fost miliardarul Elon Musk, care a ironizat Microsoft pe platforma sa X.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰