Antena Meniu Search
x

Ce ar fi de fapt Sindromul Havana. Un sociolog crede că avem toate elementele unui posibil "experiment global de sugestie a maselor"

"Sindromul Havana", fenomen raportat tot mai des în ultima perioadă în lumea agenţiilor secrete, nu ar fi altceva decât un "experiment global de sugestie a maselor". Este părerea unui sociolog şi jurnalist din Noua Zeelandă care nu crede că "Sindronul Havana" ar fi rezultatul folosirii unor arme energetice asupra diplomaţilor şi agenţilor de informaţii care lucrează în ambasadele Statelor Unite din diferite colţuri ale lumii.

de Redactia Observator

la 04.10.2021, 17:18

Ce ar fi de fapt Sindromul Havana. Un sociolog crede că avem toate elementele unui posibil "experiment global de sugestie a maselor"
- Profimedia

Robert Bartholomew, de la Universitatea Auckland, a scris o carte împreună cu Robert Baloh, lucrarea în explică în ce mod s-ar fi propagat această aşa-zisă afecţiune în rândul diplomaţilor şi agenţilor de informaţii americani. Prima dată, "Sindromul Havana" a fost semnalat în 2016, când angajaţi ai Ambasadei SUA din Cuba au raportat simptome care, aparent, nu puteau fi explicate de medicina tradiţională. De atunci, peste 130 de diplomaţi americani şi canadieni din Cuba, China, Vietnam, Serbia, Germania sau Austria au raportat simptome similare, notează DailyMail.

Cele mai grave simptome erau pierderea auzului, pierderea memoriei, dureri de cap, ameţeală, senzaţii de presiune la nivelul capului sau sunete ascuţite. După investigaţii amănunţite, s-a constatat că cei care au fost aceste simptome, aveau şi leziuni cerebrale similare traumatismelor fizice.

Ce ar fi de fapt "Sindromul Havana"

Potrivit lui Bartholomew, "Sindromul Havana" este doar un "delir în masă" şi rezultatul incompetenţei autorităţilor care nu au avut suficient cunoştinţe ştiinţifice pentru a analiza fenonemul. Conform acestuia, "Sindromul Havana" are toate elementele unei condiţii medicale psihogene. "Aşadar avem nişte ofiţeri CIA care, plimbându-se pe lângă casele lor, aud noaptea sunete ciudate. Într-o zi, unul din ei începe să se simtă rău, ameţeşte, îl dor urechile, aşa că merge la medicii ambasadei şi descrie incidentul cu ajutorul unei analogii: 'ca şi cum cineva a îndreptat un dispozitiv asupra capului meu'", a declarat Bartholomew.

Pe acelaşi subiect

După apariţia acestei informaţii, mai mulţi ofiţeri din aceaşi unitate au început să spună că au auzit şi ei aceleaşi sunete, iar asta a creat o isterie în masă şi a dat naştere ideii că agenţii sunt hărţuiţi cu o armă sonică, ultra-secretă şi sofisticată.

Cubanezii, recunoscuţi pentru hărţuirea agenţilor străiniâ

Teoria cu "arma sonică" a prins pentru că are şi o poveste reală în spate, dar cu alte coordonate. În timpul Războiului Rece, agenţii cubanezi erau recunoscuţi pentru că hărţuiau diplomaţii şi agenţii străini. Personalul din ambasada SUA din Cuba era instruit în acest sens, astfel că toată lumea era "pre-programată" dinaintea trimiterii în Cuba să se aştepte la astfel de tertipuri psihologice.

"Ceea ce s-a întâmplat este că Departamentul de Stat (SUA) a emis un avertisment ambasadelor lor din întreaga lume, către diplomaţi şi ofiţeri de informaţii pentru a fi vigilenţi faţă de 'incidente medicale anormale' care pot fi sau nu însoţite de sunete ciudate. Tot ce trebuiau să facă era să conducă după fapte, ceea ce nu au făcut. Departamentul de Stat a căutat unicorni. Au urmărit cea mai exotică ipoteză, şi anume un fel de armă sonică. De ce ai crede că eşti ţintit de un fel de armă sonică? Da, unii oameni au auzit zgomote, dar zgomotele erau destul de diferite. Unele puternice, altele joase, care se auzeau peste tot. Ştim din raportul FBI scos la iveală recent faptul ei că au ajuns la concluzia că este vorba de o boală psihogenă în masă. Şi sunt covins că agenţiile de informaţii au ajuns la aceeaşi concluzie şi ştiu bine că este doar isterie în masă. Dar este umilitor faptul că, în ultimii cinci ani, sub administraţia Trump şi acum Biden, aceleaşi persoane din aceste agenţii susţin ideea că sunetele greierilor sunt de fapt o armă secretă. Este ridicol şi jenant", a mai spus Bartholomew.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Ce ar fi de fapt Sindromul Havana. Un sociolog crede că avem toate elementele unui posibil "experiment global de sugestie a maselor"