Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce dosar celebru ar fi promis că închide poliţistul care ar fi cerut 300.000 de euro şpagă. Banii, ceruţi de la unul dintre capii mafiei lemnului

Mită uriaşă pentru un poliţist judiciar care ar fi trebuit să reteze de la rădăcină mafia lemnului. Pentru 300 de mii de euro, ar fi promis că şterge prejudicii şi face să dispară acuzaţii grave din dosarul tăierilor ilegale de lemn din Suceava. Judecătorii au decis arestarea lui pentru 30 de zile şi individul a fost reţinut chiar în ziua în care publicaţia germană Der Spiegel dezvăluie, pe prima pagină, că mai bine de jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din România.  

de Redactia Observator

la 03.03.2023 , 13:13

În urmă cu cinci luni, anchetatorii români făceau descinderi de amploare la mafia lemnului. Erau luate la puricat sedii de firme, ocoale silvice şi locuinţe din 16 judeţe, inclusiv Capitala, au scos la iveală o caracatiţă uriaşă de ilegalităţi, coordonate de la Suceava. Peste 1800 de anchetatori au fost implicaţi. Însă, pentru 300 de mii de euro, un agent de poliție judiciară a schimbat tabăra. 

Șpagă uriașă cerută de un polițist de la un cap al mafiei lemnului

Bogdan Dinu - reporter Observator: Poliţistul a cerut 300 de mii de euro de la unul dintre capii mafiei lemnului, bani în schimbul cărora promitea că va reduce prejudiciul și va propune clasare în cazul infracțiunii de evaziune fiscală. Mai mult, spunea că îl poate convinge pe procurorul de caz să încheie un acord de recunoaștere a vinovăției cu persoana vizată pentru infracțiunea de delapidare.

Vezi și

Procurorii DNA îl acuză acum de luare de mită, trafic de influență şi divulgarea informaţiilor din dosarele penale. Instanţa a decis arestarea lui pentru 30 de zile.

Pe acelaşi subiect

Cosmin Andreica - Sindicatul Europol: Lipsa principiilor l-a determinat să ajungă la o astfel de situație în care a cerut o șpagă de 300 de mii de euro crezând că a dat lovitura vieții lui.

Cei pe care poliţistul îi ancheta sunt bănuiţi că tăiau lemn ilegal pe care îl livrau diverselor firme sub formă de brichete sau cherestea. De ani de zile, activiştii de mediu vorbesc despre afacerile ilegale din zonă.

Daniel Bodnar, activist de mediu: Toată această protecție pe care o au unii patroni de firme se datorează unor angajați corupți, unor autorități care au decis să facă echipă cu hoții de lemn, cu hoții de pădure. Iar acest ultim caz, cu acest polițist, este o realitate pe care românii o văd de zeci de ani.

Echipa Observator a încercat să ia legătură cu administratorii firmei vizate de anchetă. Suceava este campioană la tăierile de păduri. Anul trecut, peste un sfert din lemnul tăiat în ţară a fost din Suceava şi două judeţe vecine.

Angela Bertea - reporter Observator: Până în 2018, în România, în fiecare an au fost tăiați aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn, fără documente și autorizații. Potrivit Der Spiegel, 30% din lemnul comercializat provine din surse ilegale. Iar mai mult de jumătate din acesta este taiat în România.

Jaful din pădurile României şi sumele colosale pe care le învârte mafia lemnului au ajuns şi în presa internaţională. "Cum distrug hoţii de lemne cele mai vechi păduri din Europa" este titlul anchetei care a adus România pe prima pagină a publicaţiei germane Der Spiegel, chiar ieri, când poliţistul şpăgar era reţinut. Articolul detaliază modul în care două companii austrice, cu filiere în judeţul Suceava, fac un profit uriaș de pe urma tăierilor de păduri de la noi din țară, prin încheierea de contracte și preluarea lemnului exploatat ilegal.

Jurnaliştii au constatat că autoritățile din România care ar trebui să oprească defrişările ilegale nu fac nimic altceva decât să acopere persoanele implicate.

Daniel Bodnar, activist de mediu: Este o ancheta si o investigatie foarte reusita. Arata exact realitatea din teren. Lucrurile au mers prea departe si au fost mereu acoperite de catre o parte din autoritati, iar cetatenii nu au putut sa vada dimensiunea jafului.

Mai grav, printre instituțiile publice implicate în protejarea "mafiei" lemnului s-ar numără chiar și Ministerul Mediului, scrie Der Spiegel.

Ministerul Mediului respinge acuzaţiile şi neagă informaţia potrivit căreia "peste jumătate din lemnul tăiat ilegal la nivel mondial provine din pădurile din România".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Ce dosar celebru ar fi promis că închide poliţistul care ar fi cerut 300.000 de euro şpagă. Banii, ceruţi de la unul dintre capii mafiei lemnului